Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi u Poljskoj
  • 21.07.2021. 18:00
  • Poljska

U sat vremena propadnu tri farme svinja - opet prosvjedi u Poljskoj

Poljski su poljoprivrednici opet na ulicama gdje su rasipali i stajski gnoj. Prosvjed je završio i upotrebom sile kada je protiv Michała Kołodziejczaka policija koristila suzavac.

Foto: Facebook/AgroUnia
  • 161
  • 25
  • 0

Poljoprivrednici iz Poljske ponovo prosvjeduju, a ovoga su puta svoje aktivnosti započeli u selu Srock, u središnjem dijelu zemlje. Razlog njihovog jučerašnjeg (20. srpnja, nap.a.) izlaska na ulice je loša situacija svinjogojaca i nezadovoljstvo zbog lošeg pristupa vlade, piše farmer.pl

Njihovi glavni zahtjevi su subvencioniranje i jačanje aktivnosti veterinarstva, veći broj odstrela divljih svinja zbog afričke svinjske kuge (ASK) te plaćanje odštete za klanje oboljelih životinja.

Na početku prosvjeda zapaljeno je nekoliko baklji, a slogani na transparentima su: "Rat za selo", "Treba ubiti divlje svinje" i "Stop ASK-u". Na ulicama su rasipali i stajski gnoj. 

"Ako se sada ne pobunimo, uskoro nas neće biti", naglasio je Michał Kołodziejczak, čelnik organizacije AgroUnia koja je organizirala prosvjed. Dodao je da je vlada nesposobna jer umjesto da je naredila odstrel nekoliko stotina divljih svinja, dovela je to toga da svakodnevno mora biti usmrćeno nekoliko tisuća svinja na farmama i domaćinstvima.

Neredi na prosvjedu

"Možemo se samo ispričati vozačima zbog blokade ceste, ali poljoprivrednici su u pravu. Vlada nas nije saslušala dvije godine – sada je vrijeme da se to promijeni", rekao je vođa prosvjeda. Negoduju i zbog ubijanja zdravih životinja tijekom epidemije ASK-a, a smatraju da se Vlada ne zna nositi s tom bolešću.

Kažu da tamošnji ministar poljoprivrede Grzegorz Puda ne poduzima ništa po tom pitanju. Novca za naknadu nemaju, a poljoprivreda nazaduje. "U roku od sat vremena u Poljskoj propadnu tri svinjogojske farme", istaknuo je Kołodziejczak.

Naglasio je i da su njihovi zahtjevi već predani vladajućima, a sada traže hitan sastanak s premijerom Mateuszom Morawieckim.

Aktualnog ministra poljoprivrede već dugo vremena kritiziraju. "On ismijava poljsku poljoprivredu pa mu se ni ne obraćamo sa svojim problemima", naglasio je vođa prosvjeda. Dodao je da poljoprivrednici ubuduće žele odlučivati o agrarnoj politici.

Nažalost, protest nije prošo mirno. Kako pišu tamošnji mediji, prosvjednici su imali svoju rutu za blokadu cesta, no htjeli su krenuti drugim putem, što je naljutilo policiju. Zbog prepucavanja, službenici su koristili suzavac protiv Kołodziejczaka.

"Činjenica da su policijski službenici koristili suzavac je neprihvatljiva, ali usredotočimo se na to da premijer već tri godine ne odgovara na pitanja naše udruge, a više od 70 farmi propada svakog dana", komentirao je on ovaj incident. 

Prosvjednici su došli sa 300-tinjak traktora:


Tagovi

Prosvjedi Poljska ASK AgroUnia Farma svinja Michał Kołodziejczak Suzavac


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.