Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invanzivne vrste
  • 20.08.2021. 09:00

U savjetovanju Akcijski plan unosa invazivnih stranih vrsta prilikom transporta

Dva su glavna mehanizma širenja IAS-a u poljoprivredi - kontaminacijom tijekom procesa uzgoja biljaka i životinja, te "slijepim putnicima" na strojevima i vozilima koja se koriste u proizvodnji

Foto: Renata Prusina
  • 105
  • 16
  • 0

Akcijski plan o putovima unosa invazivnih stranih vrsta (Invasive Alien Species – IAS) vezanim uz transport u javnom je savjetovanju, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Opći cilj, je navode, smanjena vjerojatnost nenamjernog unosa invazivnih stranih vrsta u Republiku Hrvatsku i širenja putovima unosa vezanim uz transport (kontaminacija i slijepi putnik) na području RH čime se doprinosi smanjenju broja vrsta na crvenom popisu koje IAS-i ugrožavaju.

Specifični ciljevi kroz koje se ostvaruje opći su: 

  • tijekom provedbe akcijskog plana sustav provjere na granicama i inspekcijski nadzor u državi doprinosi sprječavanju unosa/širenja IAS-a nenamjernim putovima unosa (kontaminacija i slijepi putnik) na području Republike Hrvatske,
  • međunarodnom i međuresornom suradnjom do 2033. povećana je učinkovitost sprječavanja nenamjernog unosa invazivnih stranih vrsta u Republiku Hrvatsku i širenja putem unosa transportom na području Republike Hrvatske te 
  • do 2033. dobrovoljni mehanizmi upravljanja su primijenjeni u svrhu sprječavanja nenamjernog unošenja i širenja IAS-a putem transporta u Republiku Hrvatsku i na području Republike Hrvatske.

Planirano vrijeme trajanja akcijskog plana je 12 godina tj. od 2021. do 2033. uz reviziju nakon šest godina.

Poljoprivreda i invanzivne vrste

Poljoprivreda obuhvaća sve aktivnosti vezane za uzgoj biljaka i životinja za ljudsku i životinjsku ishranu te je samim time sektor u kojemu su često prisutne strane vrste koje imaju invazivni karakter. Takve vrste uzrokuju direktnu štetu u poljoprivrednoj proizvodnji i zbog toga se redovno prate i kontroliraju.

Širenje IAS-a odvija se kroz dva glavna mehanizma. Prvenstveno se mogu širiti kroz kontaminaciju tijekom raznih faza procesa uzgoja biljaka i životinja. Drugo, kao slijepi putnici na strojevima i vozilima koja se koriste u proizvodnji.

Veliki se broj korovnih vrsta u poljoprivredi stranog porijekla, pa je time i veliki potencijal da su neke od njih invazivne, stoga postoji zajednički interes u njihovom nadzoru i kontroli.

Fitosanitarni propisi i prakse reguliraju unos novih IAS-a iz trećih zemalja te reguliraju promet poljoprivrednim sjemenom i sadnim materijalom. No, trgovina sadnim materijalom i sjemenom iz EU-a ima manju mogućnost kontrole, te je potrebno razviti mehanizme za učinkovitiji nadzor unosa novih vrsta ovim putem.

Propisi iz područja veterinarstva mogu pridonijeti u kontroli mogućih putova unosa vezanih za transport životinja (kontaminacija mamaca, kontaminacije na životinjama).

U Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. predviđena je provedba brojnih mjera (i tipova operacija) koje doprinose zaštiti okoliša i prirode. Korisnici takvih mjera često trebaju proći neki oblik edukacije te je u taj tip edukacije logično uključiti i dio koji se odnosi na IAS i kodeks dobre prakse u poljoprivredi.

Savjetovanje je otvoreno do 16. rujna, a više informacija možete pronaći ovdje


Tagovi

Invanzivne strane vrste Akcijski plan Savjetovanje Kontaminacija Fitosanitarni propisi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.