Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar na farmi
  • 18.12.2019. 18:00
  • Bugarska

U stravičnom požaru izgorjelo 770 krmača i 1.980 praščića

U požaru koji se dogodio sinoć u selu Kapinovo u Bugarskoj na svinjogojskoj farmi izgorjelo je gotovo 3.000 svinja, uzrok je nepoznat, a štete se i dalje zbrajaju.

Foto: Pixabay/Andrew Martin (ilustracija)
  • 11.670
  • 2.066
  • 0

U požaru na svinjogojskoj farmi koji se dogodio sinoć u Bugarskoj u mjestu Kupinovo izgorjelo je gotovo 3.000 svinja od čega 770 krmača i 1.980 praščića. Požar se dogodio nešto iza ponoći 17. prosinca, prenosi agronovinite.

Vatrogasci su se s požarom borili cijelu noć, vatru su ugasili oko 7:30 ujutro, a na zgarištu zatekli zastrašujuće prizore

Osim ogromne štete kada je riječ o gubitku stoke, požar je uništio i gotovo 500 m2 krovne konstrukcije na farmi i opremu u prostorijama za životinje. Vrijednost štete i dalje se zbraja, a uzroci incidenta se tek moraju razjasniti. 

Farma je u vlasništvu bugarsko-autrijske tvrtke Agro SIP, izgrađena je 2015. godine u sklopu modernog kompleksa od 3 farme svinja, tvornice stočne hrane i klaonice. Ukupna investicija iznosila je 23 milijuna leva (oko 88 milijuna kuna). 

Farma je izgrađena prema austrijskom sustavu u skladu sa svim ekološkim zahtjevima – sa sanitarnim prolazima, rashladnim sustavima i odvodnjom otpadnih voda. Na farmi su uzgajane svinje danske tvrtke Danbred.

Podsjetimo, sličan se požar, tri puta većih razmjera, prošle godine dogodio i u Hrvatskoj.

Požar progutao svinjogojsku farmu, izgorjelo najmanje 1.000 svinja?

Iako su prvi podaci govorili o stradanju tisuću životinja, u konačnici je čak 10.000 svinja i praščića smještenih na svinjogojskoj farmi PIK-a Vinkovci u Andrijaševcima izgorjelo u stravičnom požaru.


Tagovi

Požar na farmi Bugarska Svinje Danbred Agro SIP


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!