Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 25.02.2014. 12:01

U šumi poljoprivrednih komisija i propisa

Damir Rukovanjski za Agroklub donosi: "Delegacija od 15 novinara iz isto toliko zemalja Europske unije imala je zadatak da se u potpunosti upozna s mogućnostima korištenja svega što ima veze s poljoprivredom i ribarstvom"

  • 667
  • 71
  • 0

Europski parlament, Vijeće Europe, konziliji, Europske komisije i druge institucije bile su u fokusu interesa 15 novinara iz isto toliko zemalja Europske unije. Organska poljoprivreda, uloga pesticida i drugi problemi su bile teme koje su bile predstavljene novinarima:

Poljoprivredni novinari u Europskom parlamentu

Trine Kröger Jensen iz Danske, Merce March iz Španjolske, Maiji Kyro iz Finske, Damiru Rukovanjski iz Hrvatske, Jose Furtadu iz Portugala, Poljaku Danielu Alankiewiczu, Airi Vetemaa iz Estonije, Ircu Ciaran Moranu, zatim rumunjskoj novinarki Andri Matzal, slovenskoj Jernejki Drolec, kao i i Talijanu Luci Angeliniju, Andrei Fürstaller iz Austrije, Englezu Richardu Shepherd-Barronu i Njemici Annegret Grafen-Engert. Pravi vodič kroz šumu europskih institucija je bila Monika Sikorska, novinarka iz Poljske. EU preispituje programe školskog mlijeka, voća i povrća u okviru Zajedničke poljoprivredne politike.

Poljoprivredni novinari u Vijeću Europe

To je bila tema koja nas je dočekala u prvoj zgradi smještenoj na početku takozvane Europske četvrti, kod Metroa Maelbeek. Europska unija trenutačno provodi dva programa u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), kako bi se u školama povećala potrošnja odabranih poljoprivrednih proizvoda. Riječ je o programu mlijeka u školama u okviru kojeg se škole opskrbljuju mliječnim proizvodima. Radi se i o programu voća u školama, kojim se sufinancira distribucija voća i povrća. Reforma je potrebna kako bi se tim programima učinkovito pridonijelo obratu trenutačnog trenda opadanja potrošnje voća, povrća i mliječnih proizvoda te smanjenju pretilosti kod djece.

Predstavljanje ZPP

U Rue de La Loi 130, Monika Sikorska i Cornelia Smet upoznali su nas s funkcioniranjem svih vidova komunikacije u toj komisiji zajedničke poljoprivredne politike. Nakon njih, Varvara Bektasiadou je bila ta koja nam je pojasnila što se sve trenutno radi u akciji povećanja organske proizvodnje.

Berlaymont je u toj europskoj četvrti Bruxellesa najdojmljivija građevina. Poljoprivredni novinari su se u toj instituciji upoznali s funkcioniranjem onih koji se bave poljoprivredom i ribarstvom, a i funkcioniranjem press službi i odnosa s javnosti. Odnosno, kako uzimati i konzumirati audiovizualne usluge. Michelle Gill nam je prezentirala njihov portal i provela nas tom famoznom građevinom.

Prezentacija rada europskih institucija

Tu su te komisije koje se posljednjih dana i bave famoznim GMO usjevima i njihovom korištenju u zemljama Europske unije. Tu smo vidjeli mnogo komisija, a nama one zanimljivije su Komisija za Poljoprivredu i ruralni razvoj, pa posebna za ribarstvo, zatim ona za ona za sigurnost hrane. Tu je smještena i Opća uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj, Opća uprava za zdravlje i potrošače i Opća uprava za pomorska pitanja i ribarstvo. U vrijeme našeg boravka, svoj radni dan imalo je Europsko vijeće. To je zgradurina u kojoj su upravo taj dan bili i hrvatski ministri.

Poljoprivredni novinari u europskoj prijestolnici

Prezentacija Vijeća EU-a i njegova press centra bila je središte našeg razgovora s Xavier Pavard-om, referentom za medije onog dijela Vijeća Europske unije za poljoprivredu i ribarstvo. Jan Jakubov je bio naš vodič kroz glavnu zgradu i ishodište svega u tom globalnom europskom selu. Služba za medije Europskog parlamenta sastoji se od skupine službenika za odnose s medijima čiji je zadatak da pomažu novinarima i da im daju informacije o aktivnostima Parlamenta. Svaki službenik za odnose s medijima specijaliziran je za određeno područje, službeni jezik ili državu članicu, čime se osigurava da je obuhvaćeno cijelo područje djelovanja Parlamenta i da su informirani novinari iz svih država članica. Poljoprivreda i ruralni razvoj (AGRI), Ribarstvo (PECH), Regionalni razvoj (REGI), Kultura i obrazovanje (CULT), Promet i turizam (TRAN) su odjeli koje smo posjetili. A Jakubov je glavni referent za Poljoprivredu i ruralni razvoj. On radi i u Bruxellesu, ali i u Strassbourgu.


Fotoprilog


Tagovi

Program voća i povrća ZPP Program školskog mlijeka Agri Poljoprivredne komisije Bruxelles Xavier Pavard Jan Jakubov Cornelia Smet Varvara Bektasiadou Monika Sikorska Trine Kröger Jensen Merce March Annegret Grafen-Engert Andrea Fürstaller


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.