Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prometna nesreća
  • 03.01.2020. 18:00
  • Primorsko-goranska, Bakar, Kostrena, Krk, Viškovo, Žejan

U tjedan dana devet sudara vozila sa životinjama, udarili srnu, divlje svinje, ovcu

Ukupna materijalna šteta iznosi oko 51 tisuća kuna.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
  • 664
  • 62
  • 0

Čak devet sudara vozila sa životinjama u svega tjedan dana, evidentirala je Policijska uprava primorsko-goranska. 

"Riječ je o događajima s područja Bakra, Kostrene, Krka, Viškova i Žejana u kojima je na osobna vozila naletjela divljač-srne i tri divlje svinje. Osim navedenoga, na području Krka je evidentiran sudar vozila s ovcom. U sudarima nije bilo ozlijeđenih osoba, a uginule životinje preuzeli su djelatnici nadležnih tijela. Ukupna materijalna šteta iznosi oko 51 tisuća kuna", navodi policija. 

U cilju sprječavanja ovakvih i sličnih događaja, naglašava policija, mole vozače da budu oprezni na cestama, posebice u jutarnjim satima te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti.

"Napominjemo k tome kako vozači vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, ako se utvrdi da je do toga došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako su vozili neprilagođenom brzinom kretanja, odgovaraju prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama", zaključuje se u objavi. 

Podsjećamo, između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza u kolovozu 2018. godine sklopljen je ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih financiranju police osiguranja zbog smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti. 

"Zbog porasta broja motornih vozila, njihovu brzinu i vrijednost te sve veću mrežu prometnica, štete od naleta divljači u prometu u značajnom su porastu. U 2017. godini na području RH zabilježeno je 3.789 naleta vozila na divljač. Utjecajem ljudi na okoliš te intenzivnijim obrađivanjem poljoprivrednih površina, stanište za divljač se mijenja i smanjuje, pa se divljač prilagođava novonastalim uvjetima te hranu nalazi na poljoprivrednim poljima ali često i stradava u prometu", naveli su tad iz Ministarstva koje je osmislilo rješenje kroz jedinstvenu policu osiguranja za područje cijele Hrvatske kojoj će nositelj biti Hrvatski lovački savez.

Novi Zakon o lovstvu donosi jedinstvenu policu osiguranja

Financiranje takve police osiguranja od naleta na divljač omogućit će se preraspodjelom namjenskih sredstava od zakupnina i koncesija za lovišta, u iznosu od 12,5 milijuna kuna.


Tagovi

Sudar Divljač Policija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]