Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja hrane
  • 10.06.2021. 14:15

U toku je postavljanje 30 podijeljenih plastenika, a za pčelare obezbjeđeni start up paketi

Vrijednost start up paketa iznosi 1.800 KM, a finansira se po principu 50 odsto IFAD, 10 procenta opština i korisnik 40 odsto, s tim da poljoprivrednici učestvuju sa oko 900 KM.

Foto: Depositphotos/photo_oles
  • 203
  • 70
  • 0

Na teritoriji opštine Vlasenica krenulo se sa postavljanjem 30 plastenika, veličine 50 metara kvadratnih, a koji su obezbjeđeni putem IFAD projekta, u organizaciji Poljoprivredne zadruge "Zdravo", tamošnje lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Kako navodi Srna, u pomenutom projektu, čija se vrijednost procjenjuje na oko 60 hiljada KM, ova opština učestvovala je sa 30 odsto sredstava, poljoprivredni proizvođači sa 20 procenata dok preostalih 50 odsto finansira IFAD. 

Prema riječima Željka Damljanovića, opštinskog šefa Odsjeka za razvoj, na tom području je u toku posljednje četiri godine, putem različitih projekata, ali i donatorskih sredstva, tamošnjim farmerima dodijeljeno više od 150 plastenika, što je konkretan broj za Vlasenicu kada se ima u vidu da ranije nije bilo moguće nabaviti navedene objekte putem lokalne samouprave ili pak preko poljoprivredne zadruge. 

Cilj - intenzivirati domaću proizvodnju hrane

"Očekujemo da će ova grant sredstva značiti proizvođačima, naročito za vrijeme aktuelne pandemije, tokom koje je povećana tražnja za zdravijom i kvalitetnijom hranom", naglasio je Damljanović, dodajući da se nada povećanju proizvodnje hrane na tom području. 

Ciljna grupa IFAD projekta su žene koje se bave uzgojem poljoprivrednih kultura, a pored plastenika biće podijeljen i sistem za navodnjavanje, zaštitu, prihranu, kao i rasad. 

Pored toga, u okviru navedenog projekta, u opštini Vlasenica održao se i sastanak sa zainteresovanim proizvođačima iz oblasti pčelarstva, za grant sredstva. 

U pitanju su start up paketi, koji sadrže pet sanduka sa nastavcima, pčelinja društva, kao i zaštitnu opremu ali i sve što je potrebno da ima jedan pčelar početnik. Kako kaže načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u ovoj lokalnoj samoupravi, Rade Mališević, trenutno je zainteresovano sedam tamošnjih poljoprivrenika za ta sredstva.

"Vrijednost start up paketa iznosi 1.800 KM, a finansira se po principu 50 odsto IFAD, 10 procenta opština i korisnik 40 odsto, s tim da poljoprivrednici učestvuju sa oko 900 KM", pojasnio je Mališević.

Startap paketi kao podrška mladim pčelarima

Podjsetimo i u toku prošle godine IFAD je imao sličnih aktivnosti usmjerene prema mladim pčelarima početnicima. Naime, predviđeni su bili paketi za one koji se namjeravaju baviti pomenutom proizvodnjom, a cijena koštanja svakog iznosila je 1.200 KM, što znači da je pčelar trebao da učestvuje u cijeni sa 400 KM, za paket od pet rojeva. 

U sklopu projekta, realizovala bi se i izgradnja pčelarskog centra na Sokocu. Dio finansija bi izdvojio IFAD, odnosno, 70 odsto dok bi lokalna samouprava učestvovala sa 30 procenata. Objekat bi bio u vlasništvu opštine, a pčelari iz udruženja mogli bi da ga koriste. 


Tagovi

Dodjela plastenika Proizvodnja hrane Grant sredstva Poljoprivredna proizvodnja Sistem za navodnjavanje Pčelarenje Start up paketi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete