Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatarski sir
  • 25.11.2020. 14:00

U toku sertifikacija zlatarskog sira zainteresovanih proizvođača

Na korak do cilja uslediće višemesečna, zvanično kontrolisana proizvodnja, a onda, kako se očekuje početkom naredne godine, i sertifikat koji će potvrditi autentičnost zlatarskog, punomasnog sira sa ovog podneblja.

Foto: Željko Dulanović
  • 86
  • 3
  • 0

U Novoj Varoši, na čijoj teritoriji se godišnje proizvede oko 10.000 tona sira, u toku je sertifikacija punomasnog zlatarskog sira, jednog od najznačajnijih autohtonih belih sireva. U postupak dobijanja oznake i imena porekla uključeno je dvadesetak vlasnika registrovanih objekata za proizvodnju i preradu mleka, prenosi RTS.

Od zaštite geografskog porekla do sertifikacije, prešli su dug, višegodišnji put, koji će im uz specifično podneblje, viševekovnu tradiciju i poštovanje savremenih standarda kvaliteta doneti i sigurnost u poslovanju.

Dnevno se preradi oko 10.000 litara mleka

Sa gotovo 6.000 grla muznih krava, proizvodnjom sira na obroncima Zlatara, Javora, Murtenice i Čemernice, bavi se oko 500 domaćinstava. Od izrade elaborata do organizovanja proizvodnje, u postupak sertifikacije uključeni su vlasnici registrovanih objekata za proizvodnju i preradu mleka.

Zlatarski sir kvalitet duguje planinskim travama

"U proces je ušlo 17 individualnih poljoprivrednih domaćinstava i četiri mlekare koje ukupno dnevno prerađuju oko 10.000 litara mleka, što je prevedeno na proizvodnju zlatarskog sira negde tonu do tonu i po na dnevnom nivou", ističe za Javni servis Milinko Šaponjić, savetnik za poljoprivredni i ruralni razvoj Nove Varoši.

Proizvodnja po standardima iz elaborata

Kako je navedeno na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije postupak za ustanovljenje oznake geografskog porekla može da pokrene svako domaće fizičko ili pravno lice koje proizvodi na određenom geografskom području proizvode koji se obeležavaju nazivom tog geografskog područja, kao i udruženja, privredne komore, udruženja potrošača i državni organi zainteresovani za zaštitu imena porekla, strana fizička ili pravna lica.

Postupak se pokreće podnošenjem prijave za ustanovljenje oznake geografskog porekla.

Početkom naredne godine i sertifikat?

Rukovodilac Odeljenja za LER Nova Varoš Marijana Đokić naglašava da im predstoji da u narednom svi zainteresovani proizvođači uđu u postupak sertifikacije kako bi dokazali da već proizvode zlatarski sir po standardima iz elaborata. Na korak do cilja uslediće višemesečna, zvanično kontrolisana proizvodnja, a onda, kako se očekuje početkom naredne godine, i sertifikat koji će potvrditi autentičnost zlatarskog, punomasnog sira sa ovog podneblja.

Proizvodi s oznakom geografskog porekla postižu dvostruko veću prodajnu vrednost

Oznaka geografskog porekla može da bude, i najčešće jeste, značajno marketinško sredstvo koje ovlašćenom korisniku garantuje prednost u odnosu na konkurenciju na tržištu, poštogarantuje kontrolisan i poseban kvalitet proizvoda i njegovo poreklo, ističe se na sajtu Zavoda.

U Srbiji trenutno postoji ukupno 57 domaćih proizvoda sa oznakom geografskog porekla, među kojima su i poznati rtanjski čaj, sremski kulen, homoljski med, ariljska malina...


Tagovi

Prerada mleka Milinko Šaponjić Zlatarski sir Sertifikacija Oznaka geografskog porekla Marijana Đokić Konkurencija na tržištu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.