Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani Slavonije u Zagrebu
  • 03.10.2018. 13:50

U Zagreb stigao dašak Slavonije - delicije, nastup KUD-ova, zaboravljeni zanati i običaji

Četverodnevna manifestacija "Dani Slavonije u Zagrebu" je izložbeno-prodajnog karaktera, a organizira ju Udruga branitelja proizvođača Panonija.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
  • 397
  • 27
  • 0

Uz zvuke tradicionalnih slavonskih pjesama, danas je na Trgu bana Josipa Jelačića gradonačelnik Zagreba Milan Bandić otvorio petu po redu izložbenu-prodajnu sajamsku manifestaciju "Dani Slavonije u Zagrebu", koja se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba održava od 30. rujna do 04. Listopada ove godine.

Organizator ove sajamske manifestacije je Udruga branitelja proizvođača Panonija, sa sjedištem u Bošnjacima, a posjetio ih je danas župan Božo Galić, te zajedno sa predsjednikom udruge Pavom Baotićem i tajnikom udruge Nenadom Kračunom obišao štandove.

Župan Galić je tom prigodom istaknuo: "Zahvaljujući organizatorima sajma na kojem su se i ove godine predstavili branitelji Slavonci svojim gastro delicijama, kao i proizvodima kućne radinosti, ovdje u gradu Zagrebu. Brojni građani oduševljeni su ovim sajmom te im čestitam na organizaciji. Vjerujem kako će se sajam održavati i ubuduće, a u tome imaju podršku Županije."

Uživanje u mirisima i okusima Slavonije

Četverodnevna manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera, u sklopu koje će biti prikazana priprema slavonskih delicija na tradicionalan način, a uz bogatu gastronomsku ponudu, posjetitelji će moći uživati i u nastupima tamburaških sastava i kulturno-umjetničkih društava, upotpunjenu narodnim nošnjama, kao i predstavljanjem zaboravljenih zanata i običaja istočne Slavonije.

Udruga branitelja proizvođača "Panonija" okuplja branitelje i članove njihovih obitelji koji imaju registrirane OPG-ove, obrte, društva ograničene odgovornosti, udruge, zadruge, kućne radinosti, koji su se udružili radi promidžbe i prezentacije autohtonih slavonskih proizvoda i zajedničkog nastupa na tržištu. Riječ je o proizvođačima poznatih slavonskih delicija, prije svega suhomesnatih proizvoda, kolača, meda, vina, voćnih rakija, tradicijskih rukotvorina i drugih proizvoda karakterističnih za Slavoniju i Baranju.

"Naglasak je na ljudima koji su u Domovinskom ratu dali veliki doprinos, a nakon rata su zasukali rukave i dalje pridonose društvenoj zajednici u ovima teškim i kriznim vremenima te istovremeno promiču i vrednote Domovinskog rata. Udruga Panonija pokrenula je uz ovaj projekt i druge vrlo uspješne i iznimno posjećene projekte - Dani Slavonije, Domaće je Domaće, Zeleno i Plavo te Sajam slavonskih proizvoda, po kojima je postala prepoznatljiva", kaže predsjednik Udruge Baotić.


Tagovi

Vukovarsko-srijemska županija Zabreb Domaći proizvodi Slavonija Tradicija Panonija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.