Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena gnojiva
  • 17.09.2021. 18:00

UAN gnojiva: Cijene rastu, situacija je neodrživa

Članovi udruženja Copa-Cogeca smatraju da su mjere nepotrebna smetnja uvozu što rezultira niskom razinom konkurencije, ali i nedostatkom proizvoda. Oglasili su se i proizvođači.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 946
  • 47
  • 0

Krovno europsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca početkom mjeseca zatražilo je od Europske komisije da odbaci antidampinške mjere Europske unije kada su u pitanju cijene gnojiva. 

Ističu kako one, osobito UAN dušične otopine, konstantno rastu u svim zemljama EU. Pojašnjavaju kako je situacija posljedica rastuće globalne potražnje gnojiva i plina te viših cijena pomorskog prijevoza, kao i nedovoljne konkurencije na domaćem tržištu. "Međutim, glavni uzrok nekonkurentnosti na jedinstvenom tržištu EU je provedba antidampinškog poreza na uvoz gnojiva iz glavnih zemalja proizvođača, a koju je EK uvela 2019. godine", ističu. 

Naime, prije dvije godine ova je mjera uvedena nakon pritužbe industrije gnojiva, za koje u Copa-Cogeca-i smatraju da više nisu relevantne. "Cijene UAN-a su se u Europi udvostručile u razdoblju 2017-18, a koje je uzeto kao referenca za tu odluku. No, poljoprivrednici zbog toga plaćaju više od 210 milijuna eura svake godine za porez koji puni džepove europskih proizvođača", ogorčeno komentiraju. 

Cijene visoke, a nedostaje i proizvoda

Smatraju da su mjere nepotrebna smetnja uvozu što rezultira niskom razinom konkurencije, ali i nedostatkom proizvoda. "Dakle, ne samo da cijene rastu nego niti nema proizvoda na tržištu. Ova je situacija neprihvatljiva. Stoga smo još u travnju tražili ukidanje mjera, ali Komisija još uvijek analizira zahtjev", pojašnjavaju dodajući da trošak za UAN čini čak 40 posto inputa za ratare, a ostale 26 posto.   

Zaključuju kako nastavak antidampinških mjera sprječava funkcioniranje poštenog i transparentnog tržišta u vrijeme kada bi UAN mogao pomoći u prevladavanju izazova koju zahtijeva održivost agrara. Pojašnjavaju i kako se ova otopina jako dobro prilagođava korištenju u tehnologijama za preciznu poljoprivredu koja omogućuje bolju učinkovitost. 

Zbog svega ovoga članovi Copa-Cogeca na društvenim mrežama koriste hashtag #DumpTheAntidumping kako bi izvršio pritisak na EK da preispita mjere. 

Oglasila se i industrija

Zanimljivo, samo dan nakon njihova priopćenja, stigao je svojevrstan odgovor udruženja Fertilizers Europe koji na svojim stranicama pišu kako europski proizvođači gnojiva djeluju na globalnom tržištu te se zalažu za poštenu i otvorenu trgovinu. Podsjećaju na razloge koji su doveli do mjera koje je uvela EK, a onda dodaju kako se ovoga ljeta ta industrija suočava s drugačijom, vrlo izazovnom gospodarskom situacijom. 

"Plin, koji čini 60-80 posto operativnih troškova ove industrije, zabilježio je rekordno visoke vrijednosti, odnosno povećanje od 595 posto godišnje. Istovremeno, razlika u cijenama u EU i glavnom konkurentu, Rusiji, je velika, odnosno 15,49 $/mmBtu³ naspram ruskih 12 $/mmBtu³", ističu. 

Dodaju kako pored toga, u zemljama konkurentima ne postoje politike o ugljiku što im dodatno otežava situaciju. 

"Tijekom ovog problematičnog razdoblja, pozivamo Europsku komisiju da ostane postojana i nastavi uspostavljeno provođenje uvjeta za pošteno tržišno natjecanje u plinskom i sektoru gnojiva na EU tržištu", zaključuju u svom dopisu.  

Od Europske komisije, prozvane s obje strane, još uvijek nema odgovora. 


Tagovi

Cijena gnojiva Antidampinške mjere Europska komisija UAN gnojiva DumpTheAntidumping Cijena plina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]