Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agromobilnost
  • 30.01.2019. 16:30

Učenici požeške škole zanat učili 14 dana u portugalskoj Bragi

Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, preko projekta Agromobilnost u sklopu programa Erasmus+, 14 dana su boravili u portugalskom gradu Braga.

Foto: Youtube/screenshot
  • 261
  • 62
  • 0

Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, preko projekta Agromobilnost u sklopu programa Erasmus+, 14 dana su boravili u portugalskom gradu Braga. Budući prehrambeni tehničari bili su u tvornici za preradu goveđeg mesa, a učenici smjera agro-turistički tehničar na farmi mliječnih krava.

Prema riječima ravnateljice škole, cilj projekta je rad u realnom radnom procesu, a vrlo vrijedno iskustvo je to što su mogli vidjeti sustave rada u drugoj zemlji.

Učenici su odgovorno pristupili poslu

"Osim samog rada, učenici uče i kulturne raznolikosti, način života te još jedan strani jezik. Svakako to povećava kvalitetu praktične nastave, samopouzdanje i jezične sposobnosti učenika. Odlična je priča da učenici po kriterijima izbora mogu putovati na razmjenu i popraviti ponašanje u školi, ocjene i stečeno iskustvo usporediti s realnim sektorom u Hrvatskoj", rekla je Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega. 

"Učenici su se u Portugalu prilično dobro snašli. Primjerice agro-turistički tehničari, koji imaju praksu u našoj školi, su se zaista pokazali kao vrijedni i odgovorni mladi ljudi. Po mom mišljenju, oni su već spremni za tržište rada s obzirom na način na koji su tamo radili i kako su odgovorno pristupili poslu. Stvarno sam ponosna na tu djecu koja su bila s nama. Kada je riječ o prehrambenim tehničarima, koji nemaju praktičnu nastavu, zapravo su u Portugalu nekako ušli u svijet odraslih, u svijet rada i vidjeli što ih čeka", rekla je Anita Bubak, profesorica s Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.    

Učenici su zadovoljni onim što su vidjeli kao i stečenim iskustvima

"Bilo je odlično. Stekli smo radno iskustvo, više samopouzdanja, upoznali smo puno ljudi, imali smo svoje prve radne kolege i prvo radno iskustvo. Susreli smo se prvi put s radom od osam sati. Pakirali smo mesne proizvode, slagali meso u police i pakete, lijepili etikete, slagali kutije. Radili smo od svega pomalo", rekla je Aneta Mataija, učenica smjera prehrambeni tehničar. 

U slobodno vrijeme učenici su obišli Bragu, ali i brojna obližnja mjesta u kojima su se upoznali s kulturnim i povijesnim znamenitostima Portugala.    

"Prvi put smo se vozili s avionom, krenuli smo iz Budimpešte, letjeli smo četiri sata do Lisabona. Prvi dan nam je bio obilazak Lisabona i velikog svetišta u Fatimi. Zatim smo išli u Bragu, bili smo dva tjedna u jednom lijepom hotelu preko tjedna, a vikendom smo obilazili gradove kao Porto, bili smo na Atlantskom oceanu i posjetili još brojna mjesta i kulturne znamenitosti", prepričala je svoja iskustva Ana Ilijaš, također budući prehrambeni tehničar. 

Prema riječima učenika, osim kulturoloških raznolikosti, hrvatska i portugalska gastronomska ponuda se uvelike razlikuju.

Hrvatsku prepoznali po Luki Modriću

"Uglavnom smo imali rižu, goveđe meso, a piletine nešto manje. Kod njih je najzastupljenija riba. Juhe su im jako fine, a imaju i razne voćne kolače. Kao budući prehrambeni tehničar rekla bih da više paze na zdravlje od nas, kada je riječ o namirnicama koje konzumiraju", priča Aneta Mataija. 

"Kada su nas pitali odakle smo, a mi odgovaramo iz Hrvatske, ne znaju gdje je to, ali kad spomenemo Luku Modrića, onda znaju", dodala je Ana Ilijaš.

Za svoj rad dobili certifikate

Po završetku mobilnosti učenicima su dodijeljene potvrde o obavljenoj praksi i certifikat od poduzeća u kojima su radili te time skupili ECVET bodove. 

"Mislim da će mi ovaj certifikat pomoći pri budućem zaposlenju", zaključuje Aneta Mataija.

Projekt je započeo 4. lipnja 2018., a završava 3. lipnja ove godine. Za Poljoprivredno-prehrambenu školu Požega ovo je prvi projekt mobilnosti. 

"Poslodavac kad vidi da je učenik sudjelovao u takvim projektima to mu govori da se radi o učeniku koji je poprilično odgovoran, marljiv i želi sudjelovati u svojim aktivnostima i učiti", zaključila je profesorica Anita Bubak.


Tagovi

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega Erasmus+ Portugal Obrazovanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]