Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGCO mehanizacija
  • 09.05.2022. 15:00

Ucjenjuju AGCO: Ransomware napad usporava proizvodnju poljomehanizacije

Radi se o ucjenjivačkom softveru koji korisniku uskraćuje pristup kompjuterskim podacima i resursima. Kakve su posljedice?

Foto: Vedran Stapić
  • 116
  • 29
  • 0

Iz američke poljoprivredne kompanije AGCO Crop, koja je svjetski proizvođač i distributer poljoprivredne opreme, je stiglo obavještenje da su 5. maja 2022. godine bili podvrgnuti ransomware napadu. To je imalo uticaj na neke od proizvodnih objekata. Još uvijek se istražuje obim napada, a poslovanje će biti uslovljeno obimom šteta koje su nastale. Iz kompanije su obavijestili da će nastaviti ažurirati informacije o napretku i nastavku njihovih usluga u punom kapacitetu.

Radi se o ucjenjivačkom softveru koji korisniku uskraćuje pristup kompjuterskim podacima i resursima. Svojim žrtvama prijete zabranom pristupa, brisanjem, objavama podataka. Kako bi odblokirali sistem, traže plaćanje otkupnine. Teško je boriti se s ovakvom vrstom sajberkriminala jer kada kompjuter jednom postane zaražen, štete mogu biti katastrofalne.

Kada znamo da kompanija isporučuje proizvode najvećih svjetskih brendova, lako je zaključiti da su štete velike. U pitanju su: Challenger, Fendt, GSI, Massey Ferguson, Valtra, Fuse, pametna poljoprivredna rješenja, i drugi.

AGCO obustavlja prodaju novih strojeva u Rusiju i Bjelorusiju

Kompanija je još u martu obavijestila da se povlači iz Rusije i Bjelorusije i obustavlja daljnju prodaju na ovom području.

Napad u vrijeme sjetve

Reuters je izvijestio da se ne radi o jedinom napadu i da su oni sve učestaliji, u svakoj sezoni poljoprivrednih radova. Na meti su kompanije koje se bave hranom i gorivom u SAD. Slične slučajeve su prijavile i druge kompanije, uključujući naftnu mrežu Colonial Pipeline-a i kompaniju za preradu mesa JBS. Prošle jeseni su na meti ransomware-a bili prerađivači žita.

Posljednji napad na AGCO Crop je djelovao na operacije u nekim proizvodnim pogonima i doveo do zaustavljanja prodaje traktora. Nisu naveli podatke o kojim se objektima radi, da li su podaci ukradeni.

Baš u sezoni intenzivnih radova (Foto: Massey Ferguson)

Kompanija prodaje traktore i kombajne, proizvodi i sklapa proizvode na 42 lokacije širom svijeta sa 1.810 zastupnika u Sjevernoj Americi. Njihovi dileri se sada bore da održe korak s narudžbama koje su već bile zaostale. Na tržištu je zabilježen pad dionica ove kompanije za šest posto, na 125,55 dolara.

AGCO poljoprivredna fondacija

Istovremeno je poljoprivredna fondacija AGCO AAF, koja ima viziju da spriječi i ublaži glad kroz održivi razvoj poljoprivrede, objavila donaciju od 50.000 dolara inicijativi pod nazivom "BORSCH" koju provodi Land Club, neprofitna organizacija u Ukrajini.

Njome će se omogućiti kupovinu paketa sjemena povrća koji će se besplatno podijeliti poljoprivrednicima.

To je nastavak humanitarne pomoći Ukrajini koji je AAF pokrenuo u martu kako bi podržao tu zemlju u zalihama hrane i osigurao sigurnost ukrajinskih kolega i njihovih porodica. Tada je donirano 100.000 dolara Svjetskom programu za hranu Ujedinjenih naroda (WFP) za pružanje hitne pomoći.


Tagovi

AGCO Crop Sajberkriminal Ucjena Ransomware Proizvodnja traktora Massey Ferguson Fendt


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete