Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGCO mehanizacija
  • 09.05.2022. 15:00

Ucjenjuju AGCO: Ransomware napad usporava proizvodnju poljomehanizacije

Radi se o ucjenjivačkom softveru koji korisniku uskraćuje pristup računalnim podacima i resursima. Kakve su posljedice?

Foto: Massey Ferguson
  • 408
  • 44
  • 0

Iz američke poljoprivredne kompanije AGCO Crop, koja je svjetski proizvođač i distributer poljoprivredne opreme, je stigla obavijest da su 5. svibnja 2022. godine zabilježili ransomware napad. To je imalo utjecaj na neke od proizvodnih objekata. Još uvijek se istražuje jačina napada, a poslovanje će biti uvjetovano štetama koje su nastale. Iz tvrtke su obavijestili da će nastaviti ažurirati informacije o napretku i nastavku njihovih usluga u punom kapacitetu.

Radi se o ucjenjivačkom softveru koji korisniku uskraćuje pristup računalnim podacima i resursima. Svojim žrtvama prijete zabranom pristupa, brisanjem, objavama podataka. Kako bi odblokirali sustav, traže plaćanje otkupnine. Teško je boriti se s ovakvom vrstom cyber kriminala jer kada računalo jednom postane zaraženo, štete mogu biti katastrofalne.

Kada znamo da tvrtka isporučuje proizvode najvećih svjetskih brendova, lako je zaključiti da su štete velike. U pitanju su: Challenger, Fendt, GSI, Massey Ferguson, Valtra, Fuse, pametna poljoprivredna rješenja, i drugi.

AGCO obustavlja prodaju novih strojeva u Rusiju i Bjelorusiju

Kompanija je još u ožujku obavijestila da se povlači iz Rusije i Bjelorusije i obustavlja daljnu prodaju na ovom području.

Napad u vrijeme sjetve

Reuters je izvjestio da se ne radi o jedinom napadu i da su oni sve učestaliji, u svakoj sezoni poljoprivrednih radova. Na meti su kompanije koje se bave hranom i gorivom u SAD. Slične slučajeve su prijavile i druge tvrtke, uključujući naftnu mrežu Colonial Pipeline-a i kompaniju za preradu mesa JBS. Prošle jeseni su na meti ransomware-a bili prerađivači žitarica.

Posljednji napad na AGCO Crop je djelovao na operacije u nekim proizvodnim pogonima i doveo do zaustavljanja prodaje traktora. Nisu naveli podatke o kojim se objektima radi, jesu li podaci ukradeni.

Baš u sezoni intenzivnih radova (Foto: V. Stapić)

Kompanija prodaje traktore i kombajne, proizvodi i sklapa proizvode na 42 lokacije širom svijeta sa 1.810 zastupnika u Sjevernoj Americi. Njihovi dileri se sada bore održati korak s narudžbama koje su već bile zaostale. Na tržištu je zabilježen pad dionica ove tvrtke za šest posto, na 125,55 dolara.

AGCO poljoprivredna fondacija

Istovremeno je poljoprivredna fondacija AGCO AAF, koja ima viziju spriječiti i ublažiti glad kroz održivi razvoj poljoprivrede, objavila donaciju od 50.000 dolara inicijativi pod nazivom "BORSCH" koju provodi Land Club, neprofitna organizacija u Ukrajini.

Njome će se omogućiti kupovinu paketa sjemena povrća koji će se besplatno podijeliti poljoprivrednicima.

To je nastavak humanitarne pomoći Ukrajini koji je AAF pokrenuo u ožujku kako bi podržao tu zemlju u zalihama hrane i sigurnost ukrajinskih kolega i njihovih obitelji. Tada je donirano 100.000 dolara Svjetskom programu za hranu Ujedinjenih naroda (WFP) za pružanje hitne pomoći.


Tagovi

AGCO Crop Ucjena Ransomware Proizvodnja traktora Massey Ferguson Fendt Cyber kriminal


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]