Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pismo stožeru
  • 25.01.2021. 15:00

Udruga hrvatskih sajmova Stožeru: Sjetite se i nas, kada ćete nam dozvoliti rad?

Po čemu višesatni boravak u trgovačkim centrima u zatvorenom prostoru nije rizičan, a boravak na otvorenom na sajmu jest?, stoji u pismu Udruge hrvatskih sajmova.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 290
  • 281
  • 0

Udruga hrvatskih sajmova u ponedjeljak je otvorenim pismom pozvala Stožer civilne zaštite RH da uvaži i njihovo postojanje te tvrtki koji se njima bave te zapošljavaju nekoliko tisuća djelatnika, kao i da razmotriti mogućnost da nastave s radom, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

"Oni zapošljavaju nekoliko tisuća djelatnika, a važni su za preživljavanje velikog broja izlagača i članova njihovih obitelji. Uz to imaju i socijalni karakter, budući da na njima izlažu i osobe kojima je prodaja robe na tim mjestima jedini izvor prihoda", navodi se u pismu koje potpisuje predsjednik Udruge Miroslav Filipčić, a u kojemu napominju i da zastupaju sajmove iz cijele Hrvatske, kao i tvrtke povezane s njihovom djelatnošću te obrte i OPG-ove koji svoje proizvode prodaju na različitim sajamskim manifestacijama u zemlji.

Traže i odgovor na dopise oko toga zašto im se ne dozvoljava, odnosno kada će im se dozvoliti rad.

Angažirali i odvjetnički ured 

Podsjećaju, naime, da su se Stožeru civilne zaštite već nekoliko puta obraćali s upitima oko obustave rada, njihova otvaranja i početka rada, pri čemu je zadnji bio putem zajedničkog odvjetničkog ureda Škare-Petrović, a uz to su i sami članovi udruge slali upite lokalnim stožerima, ali odgovore još nisu dobili.

"Pitamo se jesu li negdje zalutali, izgubili se ili možda smatrate da uopće nismo bitni i vrijedni razmatranja i mogu li se uzeti u obzir naši argumenti kad je riječ o ublažavanju mjera zbog epidemije covid-19?", stoji u pismu.

Pritom poručuju da nemaju ništa protiv da se "najviše govori o radu kafića, restorana, teretana, o tome hoće li se nastava održavati online ili u školama", ali i zamjećuju da se "većina sajmova koje okuplja Udruga odvija na otvorenom, uz poštivanje svih epidemioloških mjera te držanja socijalne distance".

Uz napomenu da nemaju ništa protiv da rade i auto saloni, pitaju se zašto u isto vrijeme ne smiju raditi sajmovi rabljenih automobila na otvorenom, iako se na tako velikim prostorima mogu ispoštivati sve propisane mjere. Istovremeno, dodaju, rade i tržnice, koje su isto na otvorenom, a ne mogu se održavati sajmovi na velikim otvorenim prostorima. 

Možete li barem saslušati naše argumente?

Kako dodaju, od prodaje proizvoda i rabljene robe, kao i zanatskih proizvoda na takvim prostorima, živi na tisuće obitelji. Neki doslovno preživljavaju, a sada su ostali i bez toga.

"Dokle, pitamo vas. Možete li barem saslušati naše argumente, kao što smo mi dosljedno poštivali vaše odluke. Kakva mora biti epidemiološka situacija u Hrvatskoj da bi se sjetili nas i dozvolili nam rad? Po čemu višesatni boravak u shopping centrima u zatvorenom prostoru nije rizičan, a boravak na otvorenom na sajmu jest? Imate li možda neke egzaktne podatke da su oni mjesta širenja zaraze", pitanja su koje Udruga upućuje Stožeru civilne zaštite. 

Zaključno poručuju kako se nadaju će Stožer razmotriti mogu li nastaviti s radom, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Udruga hrvatskih sajmova Sajmovi Covid Dozvola rada Pismo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.