Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neretvanska mladež
  • 22.03.2020. 13:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Udruga Neretvanska mladež: Hitno napraviti inventuru poljoprivredne proizvodnje

Smjernice rada i proizvodnje u narednom periodu zatražila je Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" od Ministarstva poljoprivrede, ali i predložila 13 mjera.

Foto: Depositphotos/marinv
  • 447
  • 52
  • 0

Smjernice rada i proizvodnje u narednom periodu zatražila je Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" od Ministarstva poljoprivrede i drugih nadležnih državnih tijela. Među najvažnijim pitanjima izdvajaju: saditi ili ne, hoćemo li planiranu proizvodnju uspjeti plasirati ili ne, koliko koje kulture imamo u proizvodnji te hoćemo li 'glavnih' strateških prehrambenih proizvoda imati dovoljno?

"U narednim tjednima počinje sadnja proljetno-ljetnih kultura, tikvice, dinje, lubenice, rajčice, paprike, krastavac i dr. Proizvođači su već uložili znatna financijska sredstva u proizvodnju, a nad glavom im stoji veliki upitnik: što će se događati kada proizvodi budu za berbu, kome će ih prodati, je li bolje saditi ili ne? Je li bolje izgubiti uloženo do sada ili riskirati i dalje pa izgubiti sve uloženo?

Ako uzmemo u obzir podatak da se u jedan hektar povrtne proizvodnje u dolini Neretve uloži oko 60.000 kuna, smatramo vrlo bitnim dobiti odgovor na sva postavljena pitanja. Poljoprivredni proizvođači su radnici i žele raditi, ali ne žele raditi i gubiti. Stoga očekujemo brzi odgovor svih nadležnih", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge mr.sc. Željko Bjeliš, dipl.ing.agr.

11 mjera Ministarstva poljoprivrede za ublažavanje negativnog utjecaja koronavirusa

Kako dodaje, sredinom sljedećega mjeseca kreće berba jagoda i ona će biti prvi ispit spremnosti na novonastalu situaciju. Do sada je dobar dio poslova u poljoprivredi u dolini Neretve obavljala radna snaga iz susjedne BiH. S obzirom na novonastalu situaciju, očekuju i određene poteškoće.

Udruga je također predložila i sljedeće mjere: 

  1. Hitno napraviti 'inventuru' poljoprivredne proizvodnje. Kako nam ARKOD ne daje potrebne podatke, otvoriti jednostavan sustav za unos podataka o trenutnoj proizvodnji i planiranoj proizvodnji do kraja ove 2020. godine.
  2. Na osnovu dobivenih podataka 'inventure', u dogovoru sa trgovačkim lancima napraviti plan otkupa i plasmana svih poljoprivrednih proizvoda.
  3. Odrediti 'ciljane cijene' za sve poljoprivredne proizvode, sa ciljem zadovoljavanja dohotka proizvođača i prihvatljivosti cijena krajnjim potrošačima.
  4. Izraditi plan proizvodnje za naredno razdoblje, na osnovi podataka o potrošnji u maloprodaji.
  5. Otpisati potraživanja za 2020.g. za zakupninu državnog poljoprivrednog zemljišta, poreze i prireze svih poslovnih subjekata, OPG, obrt i d.o.o. kojima je glavna djelatnost poljoprivredna proizvodnja.
  6. Pripremiti plan za omogućavanje rada radnicima koji imaju prebivalište u BiH.
  7. Marketinške aktivnosti planirane za promidžbu turističke ponude preusmjeriti za promidžbu izvoza Hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.
  8. Poticati izvoz viškova poljoprivrednih proizvoda.
  9. Povećati sredstva za program de minimis mjera, posebno za sektor agrumarstva.
  10. U programe mjera predvidjeti potporu proizvođačima mandarina zbog otežanih uvjeta prodaje i distribucije. Za narednu sezonu obavezno uvesti mjeru povlačenja sa tržišta za slobodnu distribuciju plodova mandarina, u iznosu od minimalno 20% ukupnog uroda.
  11. Zbog uvjeta uzrokovanih virusom COVID 19, uvesti mjeru povlačenja sa tržišta za slobodnu distribuciju svih voćarskih i povrtlarskih proizvoda za koje se utvrdi višak na tržištu, neovisno o podacima iz ARKOD sustava.
  12. Zabraniti i uvesti strogu kontrolu poljoprivrednih proizvoda koji ulaze na tržište RH, a koji su porijeklom iz trećih zemalja.
  13. Osnovati neovisno tijelo, svih sektora, za praćenje stanja u proizvodnji i trženju poljoprivrednih proizvoda.

Cjelovito priopćenje pročitajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Neretvanska mladež Mjere Koronavirus Saditi ili ne


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]