Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPGH Život
  • 25.11.2017. 15:00

Udruga OPGH Život: Pokušava se izigrati projekt Agrobanka

OPG-i zaslužuju više od uobičajenih birokratskih floskula!, stoji u priopćenju Udruge OPGH Život koja strahuje da je u pitanju pokušaj izigravanja projekta Agrarna banka. Što su još naveli, pročitajte!

Foto: Pixsell/Dušan Mirković
  • 1.647
  • 85
  • 0

Hrvatska poštanska banka (HPB) mora ostati u većinskom državnom vlasništvu, naglašavaju iz Udruge obiteljskih gospodarstava Hrvatske Život. Naime, kako stoji u priopćenju koje su poslali medijima, a koje prenosimo u cijelosti, poslovno vodstvo HPB-a sazvalo je za 8. prosinca skupštinu na kojoj predlaže da ju interesenti van sadašnjeg kruga dioničara dokapitaliziraju s 600 milijuna kuna.

"Od javnosti se pomno skriva podatak da bi takva dokapitalizacija značila kraj većinskog državnog vlasništva i da se time ponavlja diverzantski pokušaj krajem 2015. koji je Ministarstvo financija spriječilo u posljednji čas. Sada se priča ponavlja ali se uprava banke više ni ne trudi da prikrije bit projekta, naime da stalnim zahtjevima za svježim kapitalom prisili državu da digne ruku od strateški iznimno važnog resursa", navode u priopćenju. .

HPB je, dodaju, jedina veća banka u pretežito državnom vlasništvu. Kao sedma banka po veličini drži ca 5% kreditnog tržišta i jedina je banka koja posluje na cijelom teritoriju RH zahvaljujući, među ostalim, mreži od oko 1.100 poštanskih ureda. Za državu oblika Republike Hrvatske ali i za svaku hrvatsku miniregiju ključno je da se u prostoru može osloniti na kreditni institut koji poznaje njene specifične potrebe. Osim toga, upravo preko takve banke država može makar i marginalno tržišno utjecati na ostatak bankarskog oligopola koji je potpuno u stranom vlasništvu. HPB je zato daleko važnija od svog tržišnog udjela i hrvatska država se mora konačno postarati da se njome počne upravljati sukladno velikom potencijalu.

Udruga OPGH Život, naglašavaju, zato se već dulje vrijeme zalaže da se HPB uz zadržano klasično bankarsko poslovanje usmjeri naročito na financiranje poljoprivredne proizvodnje i da u tom pogledu razvija sasvim specifičnu kompetenciju. Hrvatskom je selu, smatraju, potreban "bankar u čizmama". Taj je program detaljno i stručno razrađen te široko potvrđen na izborima a nakon posljednjih izbora i od sadašnjeg premijera.

Važan dio toga prijedloga jest i da se državni vlasnički udio postupno - preko razdoblja od 10 do 15 godina - prenosi u zadružno vlasništvo a da se kreditna ekspanzija u dobroj mjeri financira sigurnim hipotekarnim papirima na tržištu kapitala. Tako bi se stvorila struktura koja se u Europi i svijetu pokazala iznimno uspješnom. Prijelaz na većinski zadružni kapital zajamčio bi osim toga da u jedinoj zemlji koja je banke praktički potpuno stavila u strane ruke barem jedna banka vlasnički ostane u Hrvatskoj. Istodobno je važno banku zaštititi od političkih utjecaja i osigurati ozbiljnost, stručnost i neovisnost u poslovanju. Život zato smatra da bi državni vlasnički udio trebao ostati na najmanje 55%, da bi trebalo raspraviti s europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) da tijekom 10-15 godina uđe s udjelom od 10% a da privatni kapital pojača svoj udio s 23,5% na 35%.

"To nije po volji onima koji vode zakulisne igre oko HPB-e. Sredinom 2015.g. uprava banke je provela prvi krug dokapitalizacije od 550 milijuna kuna tako da je država najprije kupila dionice u vrijednosti od 200 milijuna kuna. Odmah nakon toga je cijena dionice gotovo prepolovljena pa su privatni interesenti (među njima i Agrokor!!) svojim unosom od ukupno 350 milijuna dobili vlasnički udio od 23,5 posto umjesto ca 16 posto po staroj cijeni. Zatim je Uprava krajem 2015. pokušala na prepad dobiti punomoć da drugu dokapitalizaciju od dodatnih 600 milijuna kuna provede na način da država izgubi apsolutni većinski udio u vlasništvu no tu je inicijativu država u zadnji čas zaustavila i bila vrlo blizu da smijeni upravu i nadzorni odbor", naglašavaju u priopćenju. .

Nakon što je, dodaju, ipak pomilovana, uprava HPB-e je bacila velik novac na PR-kampanju kojom promiče vlastiti goodwill među osiromašenim medijima propagirajući nekakvog napumpanog Hrvatinu i njegovu pratilicu.

"No dok su oni nakon nerazumljivih imbecilnih tučnjava odlepršali nebu pod oblake banka je nedavno morala priznati da samo za gubitke u aferi Agrokor (svom privatnom dioničaru!) mora rezervirati gotovo 200 milijuna kuna, a izgleda i znatno više. Požurila se zato ponovo u ring u potražnji za dodatnih 600 milijuna kuna privatnog kapitala. Ovaj put, međutim, ne krije namjeru da udio države u vlasničkoj strukturi svede na ispod 50%, i inzistira da se to obavi brzo, u tišini i bez javne ponude i tako zaobiđu razni europski i hrvatski regulatorni zahtjevi.

Koga briga za opustjelo selo! Koga briga za ogromne strukturne gubitke u narodnom gospodarstvu u kome se selo urušava pod lihvarskim ucjenama a zemlja mora godišnje namaknuti milijardu eura neto samo da se prehrani. Tražite od Vlade i sabornika svih stranaka da se uozbilje i podrže program preobrazbe sela. OPG-i zaslužuju više od uobičajenih birokratskih floskula!", zaključuju iz Udruge OPGH Život.

Vlasnička struktura HPB, na dan 31. kolovoza 2017. godine

Dioničar

Stanje

Udjel u temeljnom kapitalu (%)

Republika Hrvatska

859.035

42,4

HP-Hrvatska pošta d.d.

241.610

11,9

Državna agencija za osiguranje štednih uloga
i sanaciju banaka

181.818

9,0

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

177.311

8,8

Fond za financiranje razgradnje NEK

79.000

3,9

Croatia Airlines d.d.

3.000

0,1

Hrvatska poštanska banka d.d. - vlastite trezorske dionice

795

0,0

Manjinski dioničari (572)

482.056

23,8

Ukupno dioničara (578)

2.024.625

100%

Foto: Pixsell/Dušan Mirković


Tagovi

Udruga OPGH Život HPB Priopćenje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/