Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPG-a Život
  • 02.05.2019. 16:30

Udruga Život: (grado)načelnici pridržavajte se Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Prošlo je više od godinu dana od donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ugovori za zakup se ne potpisuju, samo se gomilaju problemi, kažu iz Udruge OPG-a Hrvatske Život.

Foto: Facebook/Udruga OPG-a Hrvatske Život
  • 342
  • 40
  • 0

Udruga OPG-a Hrvatske Život uputila je dopis gradovima i općinama u kojima su bivše Agrokorove tvrtke imale državno zemljišto u korištenju.

Kako navode, traže od gradonačelnika i načelnika da se pridržavaju Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Tu misle na kontrolu ispunjenja obaveza gospodarskog plana i ugovora bivših Agrokorovih tvrtki, Članak 36. (1), b).

"Također tražimo da se postupak za bivše Agrokorove tvrtke vodi prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu gdje se na njih odnosi Članak 40, (3), j), nesolventnost. Isto tako u Članku 40, (4), decidirano stoji: Aneks ugovora iz stavka 3. ovoga članka sklapaju jedinice lokalne samouprave odnosno Grad Zagreb s novim zakupcem, a na aneks ugovor odgovarajuće se primjenjuju odredbe članka 38. ovoga Zakona. Članak 38. pogotovo (1) i (7)) im zapravo daje pravo da se kandidiraju, natječu i budu izabrani za zemljište zajedno sa svim ostalim poljoprivrednicima u skladu sa zakonom.

Zemljište na korištenje dati domicilnim poljoprivrednicima

U provođenju natječaja lokalna samouprava mora voditi računa o Članku 36. i Članku 31 pogotovo stavku (6) i (7) o veličini katastarske čestice i proizvodno tehnološke cjeline. Što znači da je ograničena veličina površine čestice i ne mogu pojedinci uzimati stotine ili tisuće hektara ako se sastoje od više katastarskih čestica. Površine veće od 100 hektara se mogu dati u zakup ako tu proizvodno-tehnološku cjelinu čini jedna katastarska čestica.

Također za veće parcele samostalnu odluku zbog veličine iznosa zakupa ne mogu samostalno donijeti gradonačelnici i načelnici već tu odluku mora donijeti gradsko i općinsko vijeće. U isto vrijeme na tisuće parcela i desetke tisuća hektara, neke se već koriste i duži niz godina, poljoprivrednici ne mogu računati jer su HR Vode i HR šume proglasili javnim vodnim dobrom ili šumskim gospodarstvom a kao što vidimo kod zemljišta koje su koristile bivše Agrokorove tvrtke takvih problema nema jer ministarstvo inzistira da se ti ugovori potpišu.

Ugovori se ne potpisuju, problemi se gomilaju

U više navrata smo bili svjedoci lažnih informacija koje su dolazile od ministara, tajnika, predstavnica Fortenova grupe i drugih koji su izjavljivali su da su gotovo svi potpisali ugovore za poljoprivredno zemljište. Po našim informacijama to je netočno, zapravo nitko ili skoro nitko nije od općina i gradova potpisao zakup poljoprivrednog zemljišta za bivše Agrokorove tvrtke, tj. tvrtke Fortenova grupe.

Prošlo je više od godinu dana od donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ugovori za zakup se ne potpisuju, samo se gomilaju problemi za koje očito ovo ministarstvo nema rješenja, a sve na štetu poljoprivrednika. Udruge OPG-a Hrvatske Život podržava sve općine i gradove, načelnike i gradonačelnike te vijećnike koji ne žele automatski prenijeti zemljište u novonastale tvrtke Fortenova grupe, te time žele iskoristiti ovu povijesnu priliku, koju je ministar Tolušić propustio, da se nepravde isprave i da se zemljište da na korištenje domicilnim poljoprivrednicima", zaključuju u priopćenju koje možete pročitati i u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Udruga OPG-a Hrvatske Život Zakon o poljoprivrednom zemljištu Fortenova Agrokor Zrcalne tvrtke


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]