Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PZ Seljačka brazda
  • 13.08.2018. 13:30

Udružili se i osnovali PZ Seljačka brazda: Dok zadruge kod nas nose prizvuk nečeg lošeg, u Europi postaju glavni nositelji proizvodnje!

Pojedinačnim djelovanjem mali poljoprivrednik, obrtnik ili ribar često su presitni gospodarski subjekti da bi mogli ravnopravno i uspješno sudjelovati na tržištu, kažu članovi osnovane Poljoprivredne zadruge Seljačka brazda.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 575
  • 60
  • 0

Bez jakog sela nema ni Hrvatske!, naglašavaju to članovi osnovane Poljoprivredne zadruge Seljačka brazda. Zadruga je, dodaju, nestranačka i svi OPG-ovi, poljoprivrednici i poduzeća iz okolice Općine Otok u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i šire su dobrodošli.

"Ovo je bio tek prvi korak i još je mnogo posla pred zadrugom, ali nadamo se kako će ova zadruga biti "pun pogodak" i kako će mnogim stanovnicima iz našeg kraja biti od velike koristi", kažu zadrugari koji su za upravitelja zadruge izabrali Boženka Kulića. Zadrugari su, pak, Luka Marković, Jakov Marković, Boženko Kulić, Jozo Jukić, Josip Vladova, Stipe Katić- Jurela, Ivan Tadić i Mario Bodač

Članovi zadruge (foto: PZ Seljačka brazda)

"Da odmah razjasnimo, dok zadrugarstvo i zadruge u Hrvatskoj i nadalje nose prizvuk nečega lošeg (zbog povijesnih okolnosti i negativnog iskustva iz prošlosti) one u svijetu i Europi postaju glavni nositelji proizvodnje, imaju snažnu pregovaračku poziciju prema trgovcima i nositelji su razvoja gospodarstva brojnih zemalja. Osnovna karakteristika zadruga je što članovi kroz poslovanje putem zadruge ostvaruju svoje zajedničke ekonomske interese i istovremeno razvijaju i zadovoljavaju svoje društvene interese jačajući lokalnu zajednicu", opisuju što zadruga znači za poljoprivrednike, ribare, obrtnike te općinu u cjelini.

Pojedinačnim djelovanjem ne može se biti ravnopravan na tržištu

U zadrugama u svijetu neposredno je zaposleno više od 250 miljuna ljudi, a u 20 najvećih ekonomija svijeta (zemlje G20) zaposlenost kroz zadruge predstavlja 12 posto cjelokupne populacije! Primjerice, u Kanadi (zemlji koja je mnogima uzor) 4 od 10 Kanađana članovi su bar jedne zadruge, a u SAD-u ima 256 miljuna članova u oko 30.000 zadruga.

U Japanu je čak 91 posto svih farmera učlanjeno u zadruge. U Norveškoj, koja ima 4,8 miljuna stanovnika, čak 2 miljuna članovi su zadruga. U Francuskoj 3,5 posto radno aktivnoga stanovništva radi u zadrugama, a u Španjolskoj 15 posto ukupne populacije učlanjeno je u zadruge (procjena je oko 6,7 miljuna). Italija ima 22,5 miljuna članova zadruga. U EU imamo 176.000 zadruga koje osiguravaju 4,7 miljuna radnih mjesta i 141 miljun članova!

U Hrvatskoj su registrirane 1.302 zadruge sa 21.462 zadrugara i 2744 zaposlenika, odnosno 0,17 posto od ukupnog broja zaposlenih. Prosječan broj zaposlenih u zadrugama je 2,1, a prosječan broj zadrugara po zadruzi je 16,5.

Što je više zadrugara, to je više kvalitetnog proizvoda (foto: PZ Seljačka brazda)

"Pojedinačnim djelovanjem mali poljoprivrednik, obrtnik ili ribar često su presitni gospodarski subjekti da bi mogli ravnopravno i uspješno sudjelovati na tržištu. Osim toga oni ne mogu, uz redoviti posao koji obavljaju, uspješno i povoljno nabavljati repromaterijal, prerađivati i prodavati proizvode, voditi knjigovodstvo i obavljati druge popratne poslove.

Zbog toga se više njih udružuje u zadrugu kako ne bi svaki pojedinačno morao plaćati knjigovodstvene usluge, već zadruga vodi knjige za sve; umjesto da pojedinačno nabavljaju repromaterijal na malo, zadruga nabavlja za sve na veliko i puno povoljnije; umjesto da svaki zadrugar sam investira u skupe alate i strojeve, investirat će u zajedničke koji će biti vlasništvo zadruge, a u službi svih zadrugara prema potrebi. S druge strane, pojedinačni poduzetnik ima male kapacitete proizvodnje i nije zanimljiv velikim partnerima na tržištu, a kada se preko zadruge zajednički prezentiraju proizvodi više zadrugara ona postaje respektabilniji poslovni subjekt.

Otvoreni za primanje novih članova

Što je više zadrugara to je više kvalitetnog proizvoda, stoga je svakoj zadruzi u interesu biti otvorena za primanje novih članova. Zadruga je zadrugaru logistička potpora kako bi ga se rasteretilo i oslobodilo mu dragocjeno vrijeme da radi ono što najbolje zna", navode članovi PZ Seljačka Brazda.

Zadruga je, dodaju, i izvanredno sredstvo za borbu protiv "sive ekonomije“. Osoba koja je zadrugar, preko zadruge sasvim legalno prodaje svoje proizvode ili pruža usluge, a da pritom nije zaposlena u zadruzi. To otvara mogućnosti da osobe s malim primanjima npr. umirovljenici ili studenti ne rade „u fušu“ već da preko zadruge legalno ostvare dodatni izvor prihoda, ne gubeći zbog toga stečena prava.

Udruživanje znači i lakši izlazak na tržište (foto: PZ Seljačka brazda)

Podršku su im, kažu, dali predsjednik općinskog vijeća Ivan Jukić i zamjenik načelnika Općine Otok Nediljko Laco te poznati hrvatski književnik i skladatelj Ante Nadomir Tadić - Šutra. Za predsjednika skupštine zadruge izabran je Luka Marković, a Nadzorni odbor čine Ivan Tadić, Josip Vladova i Stipe Katić - Jurela. Adresa zadruge je Udovičići 108, Otok.


Tagovi

Poljoprivredna zadruga Seljačka brazda Općina Otok Otok dalmatinski Zadruga


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]