Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolje iz Međimurja
  • 22.08.2018. 10:30

Udružili se, osnovali prvi organizirani kratki opskrbni lanac u Hrvatskoj i cijenu lišili posredničkih marži!

Model suradnje KOL "Najbolje 'z Međimurja" eliminira sve posrednike u prodajnom lancu, a proizvođači sami osmišljavaju zajedničku prodaju i dopiru do lokalnog tržišta. Krajnji ishod je cijena za krajnje potrošače lišena posredničkih marži, a proizvođač dobiva korektnu maloprodajnu cijenu za svoje proizvode.

Foto: Dizajn studio PRAXIS VISION, Vanja Štebih
  • 2.823
  • 461
  • 0

U Međimurju je nedavno službeno uspostavljen model suradnje poljoprivrednih proizvođača "Najbolje 'z Međimurja“ koji počiva na temeljnim principima kakvi karakteriziraju kratke opskrbne lance tog tipa diljem Europske unije. 

Udruženje se sastoji od 21 proizvođača s preko 100 različitih proizvoda, od mesnih, mliječnih, voćnih prerađevina, meda, svježeg voća i povrća, bučinog ulja itd. Radi se o odabranim proizvođačima i proizvodima, a naglasak je prvenstveno stavljen na identitet samog proizvođača kao najvažnije karike u lancu. Radi se o proizvodima iz ekološke i konvencionalne proizvodnje, a njihovi vlasnici uvažavaju i poštuju jedni druge, bez obzira na odabrani sustav proizvodnje.

Uspostava takve suradnje započela je prije četiri godine s preliminarnim analizama prikladnih modela za područje Međimurske županije, nakon čega je prijavljen projekt AgriShort od strane Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e, kao vodećeg partnera u projektu Programa suradnje Interreg V-A Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. putem kojeg su se osigurala inicijalna sredstva za projekt. Na samome početku napravljena je analiza stanja poljoprivrednog sektora u prekograničnom području, održane brojne edukacije i treninzi za poljoprivrednike od strane europskih stručnjaka koji se bave uspostavom kratkih opskrbnih lanaca, odrađeni studijski posjeti primjerima dobre prakse u Austriji te uspostavljena radna skupina s predstavnicima različitih institucija koji su se uključili u odabir proizvođača.

Elimirali posrednike, dobili korektnu cijenu

Nakon raspisanog javnog poziva za iskaz interesa na koji su se proizvođači svojevoljno mogli javiti, uslijedile su dvije dodatne razine kontrole. Određeni su kriteriji ocjenjivanja pri čemu se, između ostaloga, ocjenjivao karakter i motiviranost proizvođača za suradnjom, njihov trenutni imidž na tržištu, kontrola nad vlastitim distributivnim lancem, trenutna tržišna prepoznatljivost itd. Odradio se i terenski posjet svakom proizvođaču, gdje se na licu mjesta utvrdilo o kakvom proizvođaču i proizvodu je riječ.

Jedan od uključenih OPG-a je i OPG Bohun 

Osmišljen je vizualni identitet KOL-a, snimljen promotivni video, izrađena brošura o proizvođačima, markice za označavanje proizvoda i mnogi drugi promotivni materijali. Također, u tijeku je punjenje internetske trgovine za narudžbu i dostavu tih proizvoda na lokalnom tržištu, a u planu je pokretanje vlastite dostave s odabranim animatorom od strane samih članova. Trenutno je u tijeku i formiranje udruge članova KOL-a "Najbolje 'z Međimurja“.

Model je to koji eliminira sve posrednike u prodajnom lancu, a proizvođači sami osmišljavaju zajedničku prodaju i dopiru do lokalnog tržišta. Krajnji ishod je cijena za krajnje potrošače lišena posredničkih marži, a proizvođač dobiva korektnu maloprodajnu cijenu za svoje proizvode (naime, mali proizvođač ipak ne bi trebao poslovati s veleprodajnim cijenama u maloprodajnom lancu). Uz to, kupac kupuje isključivo svježe i sezonske proizvode proizvedene u svom okruženju (50 km od mjesta proizvodnje/prerade) sa sveobuhvatnom pričom te je upoznat s tehnologijom proizvodnje i prerade. Radi se o izrazitoj transparentnosti u radu, slijedivosti proizvoda i povjerenju između kupaca i potrošača. U ovom slučaju poštenje i iskrenost proizvođača prodaju proizvode, umjesto lijepo zapakirane ambalaže. 

"Svako kućanstvo u okruženju svog OPG-a vidim kao potencijalno tržište. Ne razmišljam o izvozu proizvoda s našeg OPG-a, već želim da ih konzumiraju upravo oni koji izravno mogu osjetiti naš trud prilikom stvaranja vina, jabuka i sokova. Na nama proizvođačima je da doprinosimo kvaliteti životnog standarda cijele lokalne zajednice i to na način da svi u sinergiji proizvodimo i konzumiramo domaće“, istaknula je članica Tatjana ispred OPG-a Hažić.

Suradnja proizvođača odvija se na više razina, od zajedničkog naručivanja ambalaže, zajedničkog  korištenja postojeće infrastrukture (skladišta, dostavnih vozila i sl.) pa do buduće uspostave Food huba koji će biti centralno mjesto za distribuciju njihovih proizvoda. U svemu tome, podrška je tu neminovna od strane lokalne zajednice i ugostitelja koji su lokalni promotori tih namirnica i njihovih vlasnika istovremeno. 

Izvanredan način povezivanja proizvođača i kupca

Ovaj kratki opskrbni lanac izvanredan je način povezivanja proizvođača i kupaca i to bez posrednika! Kod kupnje proizvoda iz kratkog opskrbnog lanca, za razliku od kupnje hrane u supermarketima, može se vidjeti kakav je način proizvodnje hrane i saznati sve o proizvođaču. Uostalom najbolje je konzumirati hranu iz okoline u kojoj živimo”, kaže Željko Trupković, proizvođač najboljeg međimurskog meda koji je i sam član KOL-a Najbolje ‘z Međimurja.

OPG Sarač

Mnogi današnji online prodajni lanci zapravo ne predstavljaju takav model, iako se s njime neutemeljeno poistovjećuju. Često su puno sličniji dugačkim distributivnim lancima, s nekolicinom posrednika i visokim posredničkim maržama, pri čemu je proizvod za krajnjeg kupca izrazito skup, a novitet je jedino taj što su sada u "online“ formi. Također, nezaobilazna je krinka promocije lokalnih proizvoda i proizvođača, s aktualnom terminologijom i frazama poput: "od polja do stola“, "podržimo domaće i lokalno“ što često obmanjuje kupca, jer on zaista s kupnjom tog proizvoda nije podržao samog proizvođača više nego njegovog posrednika.

Inicijativa osnivanja ovog prvog organiziranog kratkog opskrbnog lanca u Hrvatskoj "Najbolje 'z Međimurja“ predstavlja pozitivan iskorak koji direktno razvija lokalnu ekonomiju uz win-win situaciju i za proizvođača i kupca. Ono što karakterizira upravo ovaj model suradnje, je velika motiviranost članova i zajednice koji su svjesni da je ovo pravi način na koji se može pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima i osigurati da lokalno stanovništvo jede upravo ono najbolje što je njegova zemlja proizvela. Ipak, kvalitetu života nam prvenstveno čini hrana koju jedemo.


Fotoprilog


Tagovi

KOL Kratki opskrbni lanac Suradnja Najbolje iz Međimurja


Autorica

Valentina Hažić

Više [+]

Valentina je magistra inženjerka hortikulture i sveučilišna specijalistica organizacije i menadžmenta s dugogodišnjim radnim iskustvom u savjetovanju poljoprivrednika i pripremanju projekata financiranih iz najrazličitijih EU programa. Posvećena je razvoju lokalnih sustava hrane, unapređenju poslovanja vlastitog obiteljskog gospodarstva te općenito uvođenju inovativnih poslovnih procesa na obiteljskim gospodarstvima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!