Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • COVID-19
  • 21.05.2020. 13:30

Ukida se zdravstveni nadzor i ograničenje kretanja

Donijetim naredbama prestale su da važe dosadašnje odluke Federalnog štaba civilne zaštite po kojima se svim građanima koji su ulazili u BiH na jednom od graničnih prelaza na području Federacije BiH izricala mjera o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju u trajanju od 14 dana.

Foto: Petar Ninić
  • 196
  • 30
  • 0

S ciljem sprječavanja širenja zaraze virusa Covid-19, juče je održana 9. hitna vanredna elektronska sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) na kojoj su stavljene van snage dosadašnje naredbe kojima je bilo regulisano stavljanje  pod zdravstveni nadzor i ograničenje kretanja u trajanju od 14 dana za sva lica koja ulaze u našu zemlju, na jednom od graničnih prelaza na području FBiH, stoji u saopćenju Vlade FBiH. 

Zdravstveni nadzor i ograničenje kretanja

Federalni sanitarni inspektor, do ukidanja ovih mjera, bio je obavezan da svim licima koji ulaze u našu državu izrekne rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograniči im kretanje u trajanju od 14 dana. Od navedene odluke bili su izuzeti vozači u međunarodnom transportu, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje, osobe u pograničnom kretanju, prekogranični radnici i teško oboljele osobe, kao i njihova pratnja, a koje su išle na liječenje ili se vraćale sa istog.

Šta je izolacija, samoizolacija, a šta karantin - pojmovi vezani za koronavirus

Ovo je takođe važilo i za lica koja su na graničnom prelazu pri ulasku u BiH lišena slobode po potjernici nadležnog suda i koja su se po rješenju federalnog sanitarnog inspektora stavljala pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja pritvora ili kazne zatvora. 

Mjere važe za sve državljane

Jednom od ovih naredbi, koja je stavljena van snage, obavezivali su se i putnici, odnosno roditelji i staratelji djece i maloljetnih lica, bez obzira da li se radi o stranom državljaninu ili državljaninu BiH, da se prilikom ulaska u zemlju preko graničnih prelaza na području FBiH prijave za inspekcijski nadzor od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kako se zaštititi od korona virusa i šta u slučaju pojave simptoma?

Tada je federalni sanitarni inspektor svim putnicima koji ulaze u BiH na ovim graničnim prelazima izricao Rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od dvije sedmice.

Sve donijete naredbe stupaju na snagu danom donošenja.


Tagovi

Ograničenje kretanja Zdravstveni nadzor Vlada FBiH Pogranično kretanje Federalni sanitarni inspektor Državljani BiH Donijete naredbe COVID-19


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.