Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena goriva
  • 06.12.2021. 09:35

Ukinuta Uredba, od sutra nove cijene goriva

Ukidanjem Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena, trgovci mogu ponovno slobodno formirati cijene naftnih derivata, čulo se na sjednici Vlade.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
  • 1.239
  • 160
  • 0

Vlada je danas ukinula Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koju je donijela 14. listopada kako bi ograničila cijene benzina i dizela u maloprodaji i tako spriječila udar na standard građana. 

Uredba o ukidanju spomenute uredbe stupa na snagu prvog dana od dana objave u "Narodnim novinama“, točnije od utorka, 7. prosinca. 

"Smatram da smo s ovom pravovremenom uredbom napravili odličan potez. Neke zemlje su slijedile taj naš primjer. Sada, s obzirom na načela slobode tržišta i u promijenjenim okolnostima stavljamo tu uredbu van snage i važno je da naši građani shvate da imamo ovakav alat i mehanizam u rukama", naveo je premijer Andrej Plenković.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić podsjetio je da je Vlada prije gotovo dva mjeseca donijela Uredbu kojom su bili utvrđeni iznosi najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. 

"Obzirom da je od donošenja Uredbe, njezinih izmjena i dopuna, došlo do pada cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, što bi se odrazilo na cijene od sutrašnjeg dana, potrebno je donijeti uredbu o prestanku važenja ove uredbe kako bi trgovci mogli ponovno cijene naftnih derivata formirati slobodno", rekao je Ćorić. 

Od utorka nove cijene 

Naglasio je kako su se u protekla dva mjeseca, donošenjem Uredbe, stabilizirali uvjeti na domaćem tržištu, ali i očekivanja krajnjih kupaca i ukupne javnosti.

"Uredba je u potpunosti ispunila cilj svog donošenja i od sutrašnjeg dana njezinim prestankom važenja dopustit ćemo da se maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata formiraju slobodno", istaknuo je dodavši kako se nada da do sličnih situacija neće doći i ubuduće, no ako dođe Vlada će, kazao je, ponovno reagirati. 

Inače, cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna gotovo 4 posto, na 69,88 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,8 posto, na 66,26 dolara. To je šesti tjedan zaredom kako su cijene pale, što nije zabilježeno još od studenoga 2018. godine. Nakon što su krajem listopada dosegnule najviše razine u tri godine, cijene nafte skliznule su oko 18 posto.

Podsjetimo, Vlada je 14. listopada donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana mogu prodavati Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 po cijeni od 11,10 kuna po litri, dok se za Eurodizel BS određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Nadalje, 11. studenoga je produljila važenje te uredbe za još 30 dana, ali samo za naftne derivate bez dodatnih multifunkionalnih aditiva.

Hrvatska je od 2014. u situaciji da joj tržište u potpunosti određuje cijene goriva. No, Vlada je u listopadu po prvi put posegnula za člankom 9. stavak 2 Zakona o naftnim derivatima, odnosno za donošenjem uredbe o ograničavanju cijena, uslijed snažnog skoka cijene nafte na međunarodnim tržištima zbog oporavka potražnje nakon pandemije.

Spomenuti članak govori da Vlada iznimno može radi zaštite potrošača i drugih opravdanih razloga uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena naftnih derivata za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Cijena goriva Naftni derivati Vlada Ukinuta uredba Tržište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]