Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 22.07.2022. 12:00

Ukinuta zabrana izvoza pšenice i kukuruza iz Srbije

Ukidanje će uticati na vraćanje starih kupaca koje smo izgubili za vrijeme zabrane i ograničenja izvoza, ističe iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović

Foto: Đorđe Lalić
  • 72
  • 22
  • 0

Vlada Srbije je ukinula zabranu izvoza pšenice i kukuruza, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Takva odluka je donijeta poslije analize trenutnog stanja i zaliha pšenice nakon žetve.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela i odluku o odobrenju izvoza 4.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja u rinfuzu.

"Slobodan izvoz će biti na snazi do početka jeseni kada će se izvršiti nova procjena stanja i ukupnih zaliha ključnih žitarica te u skladu sa tim i preduzeti dalje korake", navelo je ministarstvo.

"Ukidanje zabrane izvoza žitarica će mnogo značiti izvoznicima, s obzirom na aktuelne zalihe starog roda", kaže iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović, prenosi Danas.

Ukidanje zabrane će vratiti stare kupce

Zalihe su iznad prosjeka, tvrdi on, a to je posljedica privremene zabrane izvoza i problema u logistici na Dunavu koji su nastali nakon uvođenja zabrane. Kasnije odobren izvoz po odobrenim, prvo mjesečnim, a potom i tromjesečnim kvotama, napominje on, nije doprineo značajnijem povećanju izvoza starog roda pšenice.

"Trenutni nivo vodostaja na Dunavu, kao glavnoj saobraćajnici za izvoz žitarica ne omogućava transport baržama, pa otuda postoji dodatno ograničenje u smislu logistike i načina na koji će se realizovati ovi poslovi", kaže Bogunović.

On napominje da nije realno očekivati veliko povećanje izvoza u ovom periodu, ali da je važno da su se stekli uslovi za sklapanje izvoznih aranžmana koji će se moći realizovati i intenzivirati normalizacijom vodenog transporta.

Takođe ističe da će ukidanje uticati na vraćanje starih kupaca koje su u međuvremenu izgubili.

Nije realno očekivati veliko povećanje izvoza, kaže Bogunović.

Prema podacima Produktne berze iz Novog Sada, zaključno sa 13. julom Republičkoj direkciji za robne rezerve je prijavljeno 90.000 tona pšenice i ostalo je još prostora za manje od jedne trećine, s obzirom da je ukupna količina za kupovinu 131.000 tona.

Na osnovu podataka "Žita Srbije", Srbija je od jula prošle, do kraja juna ove izvezla 1,06 miliona tona pšenice, a samo tokom tog mjeseca izvoz je bio 88.901 tona.

"Od marta kada je uvedena zabrana izvoza zaključno sa junom, izvoz pšenice iznosio je 339.340 tona. Kada je kukuruz u pitanju, izvezeno je 1,2 miliona tona, a od marta do kraja juna 479.296 tone kukuruza", zaključuje Bogunović.


Tagovi

Izvoz pšenice Izvoz kukuruza Zabrana izvoza dizela Vlada Srbije Ukinuta zabrana Aleksandar Bogunović


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]