Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MammalNet
  • 05.11.2019. 16:30

Uključite se u projekt MammalNet - praćenje divljih životinja putem aplikacije

Na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu predstavljen je europski projekt "građanske znanosti" (CS) MammalNet, koji uključuje građane u prikupljanje podataka o distribuciji divljih sisavaca u Hrvatskoj.

Foto: MammalNet
  • 856
  • 146
  • 0

Na Agronomskom fakulettu Sveučilišta u Zagrebu predstavljen je europski projekt "građanske znanosti" (CS) MammalNet, koji uključuje građane u prikupljanje podataka o distribuciji divljih sisavaca u Hrvatskoj. MammalNet će prikupiti informacije o mogućim ograničenjima, prednostima i dobrim praksama koje promiču kvalitetu i sudjelovanje građana u inicijativama ove vrste.

Međunarodni konzorcij MammalNet sastavljen je od vodećih znanstvenih institucija, financiran od Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i temeljen na sudjelovanju građana u prikupljanju podataka, poznato kao "građanska znanost". Cilj mu je provjeriti učinkovitost ovog pristupa za veliko prikupljanje podataka, u ovom slučaju, o distribuciji divljih sisavaca. Ovaj međunarodni konzorcij potiče sve zainteresirane građane da posjete web stranicu projekta i preuzmu aplikacije za slanje viđanja i lokaciju sisavaca, jer je sudjelovanje građana ključno za napredak znanosti u onim područjima u kojima tradicionalne metodologije nisu dovoljne, poput upravljanja i očuvanje divljine.

Projekt počeo u listopadu ove godine, traje do svibnja 2021.

Ovaj projekt je u pilot fazi pokrenut u Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj i Hrvatskoj, nakon čega ga se planira proširiti na područje cijele Europe. Projekt započinje u listopadu 2019. godine i ostat će aktivan do svibnja 2021.

vdf
Tragači mogu postavljati slike sakupljene sa foto-kamera koje često koriste amateri i entuzijasti kao i profesionalni ekolozi

Projekt također predlaže niz ciljeva:

  • Uključivanje građana u prikupljanje podataka o zemljopisnoj rasprostranjenosti i populaciji sisavaca u Europi, koristeći moderne tehnološke sustave, poput web platforme, tableta, pametnih telefona ili drugih uređaja.
  • Provedba CS projekta u cijeloj Europi s harmoniziranim alatima i metodama, temeljenim na nekoliko pilot projekata koji uključuju Španjolsku, Njemačku, Poljsku i Hrvatsku.
  • Dizajniranje i procjena strategija za uključivanje određenih grupa građana u određene projekte u ove 4 pilot zemlje.
  • Razvijanje učinkovite komunikacije u različitim zemljama, jezicima i kulturama kako bi se europski građani uključili u znanstveni projekt.
  • Primjena i promicanje metapodataka za podršku razmjene podataka između projekata CS-a o praćenju divljih životinja i interoperabilnosti podataka s otvorenim spremištima, uzimajući u obzir postojeće visoke standarde.
  • Predlaganje i provedba strategija i postupaka za podršku prikupljanju visokokvalitetnih podataka o zemljopisnoj rasprostranjenosti i populaciji divljih svinja.
  • Predlaganje i primjena metode za procjenu kvalitete podataka prikupljenih od strane građanskih znanstvenika (CS projekta) o zemljopisnoj rasprostranjenosti i o populaciji divljih životinja (u početku se divlja svinja koristi kao populacijski model).
  • Procjena dodane vrijednosti karata s geografskom rasprostranjenosti i populacijom divljih životinja koje sadrže podatke CS projekta.
  • Procjena izvedivosti primjene CS-a u upravljanju i očuvanju divlje faune na europskoj razini te procjena njihovih mogućih ograničenja, prednosti i dodane vrijednosti, kao i najboljih praksi koje promiču kvalitetu podataka.

Kako možete sudjelovati?

Građani mogu sudjelovati u znanstvenom projektu pružanjem podataka koje mogu prikupljati na terenu, posebno bilježenjem sisavaca. U tu će svrhu biti dostupne aplikacije za mobilne uređaje, kao i mrežni pristup znanstvenim alatima građana koji su već razvijeni i testirani:

  • IMammalia: Aplikacija za opažanja dostupna putem pametnih telefona (App store ili Google Play)
  • Mammalweb i Agoutí: web platforme koje olakšavaju pohranu i organizaciju slika iz foto-kamera i identificiranje vrsta na kojima posjetitelji mogu istražiti slike iz foto-kamera i registrirani korisnik može pridonijeti pomaganju drugim korisnicima u prepoznavanju njihovih neidentificiranih opažanja i vrsta. Platforme su prilagođene tome da svaki građanin pronađe alat koji najbolje odgovara njihovim potrebama/znanjima.

Navedeni alati omogućuju registraciju i potvrdu podataka prikupljenih na sisavcima, te obraćaju posebnu pozornost na divlje svinje.

Cilj mobilne aplikacije, IMammalia, je omogućiti brzo i jednostavno identificiranje i slanje zapisa o populaciji sisavaca, temeljeno na softverskoj platformi otvorenog koda. Ovaj jednostavan program za pametne telefone omogućava korisniku da slika životinje i obavijesti s mjesta uviđaja. Također, nudi informacije o identifikaciji vrsta, zemljovidu distribucije i omogućava da se fotografije dodaju u zapis, iako nije uvijek potrebno učitati fotografiju ako nije dostupna.

IMammalia je također dizajniran da minimizira pogrešan unos podataka. Na primjer, kalendari će omogućiti točan datum opažanja, a GPS sustav telefona upotrebljavat će se za precizno mjesto. Činjenica da se fotografije mogu priložiti omogućit će mogućnost potpore stručnjaka. Sustav za potvrdu Indicia pruža skenerima karte promatrati opažanja, automatski provjerava podataka kako bi se ukazalo na područja gdje neke vrste sisavaca prethodno nisu zabilježene.

Na taj će način stručnjaci moći kontaktirati pojedince kako bi potvrdili zapažanja tražeći više detalja o njima interesantnim opažanjima. Sustav verifikacije također omogućava da se zapisi označe ocjenom kvalitete podataka.

vf
Cilj projekta je uključiti građane u prikupljanje podataka o distribuciji divljih sisavaca u Hrvatskoj

Registrirajte se kao "tragač" i/ili "osmatrač"

Korisnici na MammalWeb-u mogu se registrirati kao "tragači" i/ili "osmatrači". Tragači mogu postavljati slike sakupljene sa foto-kamera koje često koriste amateri i entuzijasti kao i profesionalni ekolozi. Isto tako, mogu prenijeti slike u određene projekte, gdje će zatim razviti jedan ili više projekata (npr. Regionalni ili nacionalni) gdje će korisnici moči učitati slike. Osmatrači mogu pristupiti web mjestu kako bi pregledali slike i kategorizirali ih.

Kako bi se olakšalo sudjelovanje i promovirala svijest i briga o okolišu, projekt će imati aktivne račune na društvenim mrežama (Instagram, Facebook, Twitter) kako bi sudionici bili informirani i mogli imati izravnu vezu za postavljanje pitanja ili komentiranje.

U tu svrhu popularizacije provest će se inicijativa "Fotografija mjeseca". Svakog mjeseca na web stranici će se prikazivati tri slike po svakoj pilot zemlji, a korisnici Internet stranica glasati će za onu koja im se najviše sviđa.


Tagovi

MammalNet Divlje životinje Praćenje divljači Građanske znanosti Agronomski fakultet EFSA IMammalia

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.