Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Interaktivna monografija
  • 06.07.2021. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Ukoričeno prvih šest desetljeća Konjičkog kluba Osijek

Za objavljivanje ove jedinstvene interaktivne publikacije o prvih šest desetljeća Konjičkog kluba Osijek zaslužna je nekolicina entuzijasta predvođena autoricom prof. dr. sc. Mirjanom Baban

Foto: Renata Prusina
  • 359
  • 121
  • 0

"Konji – inspiracija, ljepota, snaga, plemenitost, ljubav i strast! I upravo bih tako opisala priču ispisanu na stranicama ove monografije o malom klubu velikoga srca. Konji su nam obilježili djetinjstvo, mladost, a većini nas i čitav život“, rekla je prof. dr. sc. Mirjana Baban autorica Monografije "Konjički klub Osijek 1959.-2019.", promovirane ovih dana na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek na kojemu je i redovita profesorica na katedri za Konjogojstvo.

Realizacija je to ideje začete prije više od 10 godina. I sama autorica priznaje da nije bila svjesna u što se upušta kada se prihvatila ponuđenog izazova.

"U ušima mi je odzvanjao zvuk topota tisuću kopita, u glavi su mi se nizale slike, navirale su uspomene i sjećanja. Ovo je za mene osobno, životno djelo, u koje je uloženo toliko rada da je to teško i zamisliti“, izjavila je prof. Baban navodeći kako su svi pisani dokumenti o nastanku konjičkoga kluba nestali u poplavi 1965. godine, dok su kasniji, noviji dokumenti, uništeni tijekom ratnih stradanja 1991. godine. Svega nekoliko starih fotografija iz požutjelih novinskih članaka, rekla je, obilježili su početak njenoga rada.

Pionirski multimedijalni projekt 

Njen neuništiv entuzijazam uz podršku nekolicine istomišljenika rezultirao je ukoričavanjem 320 stranica bogato opremljenih s 374 fotografije iz raznih vremenskih razdoblja te faksimilima članaka iz tiska i časopisa, na kojima je opisan nastanak, razvoj i uspjesi Konjičkog kluba Osijek u proteklih 60 godina.

"Ova je monografija, tiskana u nakladi od 200 primjeraka, prva publikacija u povijesti posvećena konjičkom sportu u Osijeku“, istaknuo je urednik izdanja Alan Kerže i kao posebnu vrijednost naveo multimedijalnu dopunu koja na inovativan način spaja tiskanu i digitalnu prezentaciju materijala.

Naime, preko QR koda otiskanog na samoj monografiji, čitatelj može poveznicom s web-stranicama pogledati još stotinjak stranica rezultata s ukupno 1665 pojedinačnih plasmana uz impozantnih 2.500 opisanih fotografija.

 "Svojom znanstvenom metodologijom u pristupu i obradi građe, ali i izuzetnoj čitalačkoj prijemčljivosti ova monografija u potpunosti ispunjava svoj cilj izlaganja povijesne dokumentacije na pristupačan i zanimljiv način“, ocijenio je Kerže ovaj, kako kaže, pionirski multimedijalni projekt u okviru sportskog povijesno publicističkog izdavaštva u Hrvatskoj.

Legendarni Pampas - jedan od navećih

Povijesti se kluba ovom prilikom nakratko prisjetio i njegov predsjednik dr. sc. Neđeljko Knežević, podsjetivši kako trajno organizirano djelovanje konjičkog sporta započinje osnutkom Konjičkog kluba Drava 1959.

"Interes Osječana od samog je početka bio velik, nezamisliv iz današnje perspektive, pa je zaživljavanje konjičkog sporta od osnutka kluba bio „osuđeno“ na uspjeh. Posjeti sada već legendarnom hipodromu Pampas dosezali su brojke do petnaestak tisuća gledatelja“, rekao je dr. Knežević i istaknuvši kako je klub opstao, unatoč usponima i padovima te kriznim godinama domovinskog rata, do transformacije Pampasa u posljednjih 15 godina u jedan od najvećih hipodroma u Hrvatskoj, ali i šire.

"Klub se i dalje trudi u nastojanjima za povratkom nekadašnje popularnosti. Jedan od takvih pokušaja je i ova impresivna monografija“, zaključio je zahvalivši se, kao i autorica, svima koji su pripomogli radu i razvoju kluba te ovom pionirskom pothvatu ukoričavanja njegovih prvih šest desetljeća.

Na svečanoj su se promociji prisjetili i zaslužnih pojedinaca, kojima su darovali i primjerak ove jedinstvene monografije. Uz dužno poštovanje svima, moramo istaknuti Milu Rukovanjski, trenutno najstariju sportašicu kluba, koja će za desetak dana nastupiti na državnom dresurnom prvenstvu u Osijeku, u 71. godini svojega života. 

Na kraju je prof. Baban duhovito izjavila kako je urednik Kerže „ukrotio neukrotivo“ jer bi ona, naime, pisala još i danas.

I završit ćemo njenim riječima koji najbolje opisuju zašto nije ustuknula pred ovim velikim izazovom: "Konji su nas naučili krotkosti i poniznosti, gordosti i ponosu. Naučili su nas ne odustajati u životu nego galopirati prema cilju.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Prof.dr.sc. Mirjana Baban Dr. sc. Neđeljko Knežević Alan Kerže Konjogojstvo Konjički sport Konjički klub Osijek FAZOS


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]