Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koridor žitarica
  • 26.07.2022. 15:00

Ukrajina će moći izvoziti više od 3 milijuna tona žitarica mjesečno

U Istanbulu je počeo s radom koordinacijski centar koji će pratiti rad "koridora žitarica" - kontrolirati da brodovi koji ulaze u crnomorske luke ne isporučuju oružje Ukrajini

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 290
  • 144
  • 0

Nakon što je potpisan sporazum između Rusije i Ukrajine o izvozu ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, u Istanbulu je počeo s radom koordinacijski centar u kojem sudjeluju predstavnici Ukrajine, Rusije i UN-a, a koji će pratiti rad "koridora žitarica", prenosi APK-Inform.

"Predstavnici Rusije i Ukrajine, kao i predstavnik UN-a, već su počeli raditi s Turskom u zajedničkom koordinacijskom centru. Radovi su krenuli što je prije moguće prema dogovoru kojega smo postigli, a sada se nadamo da će funkcionirati kako stoji u sporazumu", rekao je turski ministar obrane Hulusi Akar.

Naime, prema dogovoru, ovo će tijelo kontrolirati da brodovi koji idu u crnomorske luke po poljoprivredne proizvode ne isporučuju oružje Ukrajini.

Ratari će dobiti novce za sjetvu

Ministar poljoprivredne politike i prehrane Ukrajine, Nikolai Solsky izjavio kako će zahvaljujući deblokadi izvoza kroz crnomorske luke, ukrajinski poljoprivrednici moći prodati svoje proizvode, dobiti novac za to i za točno mjesec dana - sijati pšenicu.

"Naši farmeri su zbog zatvaranja luka dobili kao nikad male novce jer su svi troškovi išli na logistiku. Izvoz žitarica u Poljsku, Baltik, Rumunjsku i druge luke puno košta", naglasio je ministar.

Farmeri su dobili kao nikad male novce (Foto: Depositphotos/fotokostic)

3 milijuna tona mjesečno

Ministarstvo infrastrukture Ukrajine procjenjuje da će tri crnomorske luke, Odessa, Chornomorsk i Pivdennyi, moći izvoziti oko 3 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda mjesečno pa i više, izjavio je zamjenik ministra infrastrukture i član ukrajinskog izaslanstva na pregovorima Jurij Vaskov.

No, nakon što je Odesa raketirana proteklog vikenda, postoji opravdani strah da sporazum neće biti ispunjen. 

Cijene žitarica skočile zbog raketiranja Odese

Ukrajina planira slati robu u iste zemlje u koje ga je izvozila prije invazije. No, Vaskov je priznao da možda neće biti dovoljno brodova.

"Pouzdano znam da postoje tvrtke koje su spremne osigurati flotu. Ali, naravno, trebat će vremena da se postigne pun kapacitet luka te da osiguravajuća društva i brodovlasnici uvide da sve funkcionira", dodao je. 

Treba napomenuti da je u toj zemlji još uvijek zarobljeno oko 18 milijuna tona prošlogodišnjih zaliha. 


Tagovi

Koridor žitarica Izvoz žitarica Ukrajinske žitarice Ukrajinske luke Hulusi Akar Nikolai Solsky Sporazum


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.