Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 24.10.2022. 15:00

Ukrajina optužuje Rusiju za ometanje rada koridora, a Rusija Ukrajinu za terorističke akcije

Ukrajinske luke rade sa samo 25 do 30 posto kapaciteta, a što ometa Rusija - tvrdi Ukrajina. U Rusiji pak tvrde da se koridor za žitarice koristi za terorističke akcije

Foto: Depositphotos/bergamont
  • 134
  • 29
  • 0

Ostalo je nešto manje od tri tjedna do isteka sporazuma o transportu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine preko Crnog mora, takozvanom koridoru za žitarice, a njegovo je produljenje prije 19. studenog je upitno.
 
Posljednja informacija o tome dolazi iz Ukrajine koja trvdi da Rusija blokira potpunu provedbu dogovora iz srpnja.  

Luke smanjenog kapaciteta

"Rusija namjerno blokira potpunu realizaciju inicijative za žitarice. Kao rezultat toga, u posljednjih nekoliko dana (ukrajinske) luke rade sa samo 25-30 posto svojih kapaciteta", objavilo je ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture na svojoj Facebook stranici. 

U nedjelju, 23. listopada u okrivu ove inicijative iz crnomorskih luka je isplovilo 6 brodova sa 124 tisuće tona poljoprivrednih proizvoda namijenjenih azijskim i europskim zemljama. Od 1. kolovoza je 380 brodova izvezlo 8,5 milijuna tona takvih proizvoda u afričke, azijske i europske zemlje, ističu. 

Izvezeno manje od planiranog

Među brodovima koji su isplovili u nedjelju bio je i onaj Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda koji je prevozio 40.000 tona pšenice iz Čornomorska u Jemen, što je pozdravio i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy.

No, on je u svom video obraćanju u petak izjavio kako Rusija namjerno otežava prolazak brodova. 

"Svaki dan u kojem brodovi s hranom čekaju u redu znači povećanje društvenih i političkih napetosti u zemljama potrošačima naših poljoprivrednih proizvoda. Zbog ruskog ometanja rada ovog koridora izvezli smo oko 3 milijuna tona hrane manje, što bi na godišnjoj razini namirilo 10 milijuna ljudi", poručio je u videu.   

Nedostaje inspekcije

Također, stručnjaci za trgovinu su zabrinuti zbog toga što brodovi dugo čekaju na isplovljavanje, a zbog manjka inspekcija, puno manje od 12 koliko ih je trebalo biti obavljeno svaki dan. 

"Koridor za žitarice je otvoren, ali je vrlo nestabilan", rekao je Andriy But, šef tvrtke za trgovinu žitaricama Agrotrade, za publikaciju UkrAgroConsult, prenosi Reuters. Dodaju da je ovaj sporazum ublažio svjetsku prehrambenu krizu, ali kako se uključilo više pošiljatelja, premalo inspekcijskih timova ne može dovoljno brzo obaviti posao. 

Koridor za terorističke akcije? 

U Rusiji pak upozoravaju da što se tiče izvoza iz te zemlje, posao još uvijek ne funkcionira. Kako piše Ria, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošli tjedan da će, ako se pokaže da se humanitarni koridori za opskrbu žitaricama najsiromašnijih zemalja koriste za terorističke akcije, to dovesti u pitanje provedbu sporazuma. Za sada nema dokaza za ovu tvrdnju, piše taj ruski portal. 

Navodno razgovori o produženju ne napreduju jer se, kako je u četvrtak izjavio ruski veleposlanik pri UN-u u Ženevi, ruski problemi ne uzimaju u obzir na pravi način. Tvrde da sankcije Zapada koče njihov izvoz žitarica i gnojiva, čak i u siromašne zemlje kojima su potrebne.

Podsjetimo, Rusija je prije tjedan dana poručila visokom predstavniku Ujedinjenih naroda da produženje sporazuma ovisi o tome hoće li im Zapad olakšati izvoz poljoprivrednih proizvoda i gnojiva. 

Cijenu žitarica diktira prohodnost crnomorskih luka

Da će se nastaviti razgovori o produljenju, ali i proširenju ovog dokumenta, kasnije je rekao glasnogovornik UN-a, Stephane Dujarric. 


Tagovi

Koridor za žitarice Rusija Ukrajina Izvoz žitarica Volodymyr Zelenskiy Vladimir Putin


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!