Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 01.03.2022. 13:00

Ukrajinska kriza: Poljoprivrednike i potrošače čekaju teškoće, predviđa EK

EU ima značajan izvoz svinjskog mesa u Ukrajinu te izvoz i uvoz peradi. Proizvođači gnojiva oslanjaju se na uvoz prirodnog plina iz Rusije, a iz te se zemlje uvoze i značajne količine stočne hrane i gnojiva

Foto: Depositphoto/kaetana
  • 3.357
  • 308
  • 0

Europska komisija je upozorila da će se ruska invazija Ukrajine i sankcije EU Moskvi pokazati bolnim za poljoprivrednike, potrošače, proizvođače gnojiva i izvoznike poljoprivrednih proizvoda.

Kako je Michael Scannell, zamjenik generalnog direktora odjela za poljoprivredu Komisije, izjavio za Reuters, kupci žitarica trebali bi se pripremiti za više cijene s obzirom na to da Rusija i Ukrajina čine više od 30 posto svjetske trgovine pšenicom, 32 posto ječmom, 17 posto kukuruzom i više od 50 posto za suncokretovo ulje.

Proizvođači gnojiva oslanjaju se na uvoz prirodnog plina iz Rusije, a iz te se zemlje uvoze i značajne količine stočne hrane i gnojiva.

Ugrožena sigurnost hrane

Za srijedu je najavljen hitan sastanak ministara poljoprivrede EU za koji se očekuje da će se fokusirati na sigurnost hrane. Scanell je izjavio da će posljedice imati veliki utjecaj na poljoprivredno - prehrambeni sektor. Izvjestio je komisiju za poljoprivredu Europskog parlamenta da je velika pažnja posvećena crnomorskim lukama koje su izlazne točke za većinu žitarica koje Ukrajina izvozi.

Crnomorske luke ne prometuju (Foto: Depositphoto/kaetana)

Trgovina je u biti zamrznuta, a dovedena je u pitanje i proljetna sjetva kukuruza.

Ukrajinska poljoprivreda: Što će se dogoditi ako izostane proljetna sjetva?

"Ovo otvara mogućnost da će se kriza nastaviti i očigledno utjecati na žetvu ove godine", rekao je Scannell.

Europska unija ima značajan izvoz svinjskog mesa u Ukrajinu te izvoz i uvoz peradi. Iz Rusije EU uvozi vina, žestoka pića i konditorske proizvode.

Očuvati sigurnost hrane

U krovnom udruženju europskih poljoprivrednika, Copa-Cogeca najavljuju konkretne akcije u narednom periodu, kako se bude razvijala situacija. Ističu da sigurnost hrane u vrijeme ratnih operacija postaje od iznimnog značaja i neophodno je poduzeti korake kako bi se osigurale zalihe, posebno za one koji su najviše pogođeni.

U svom priopćenju podsjećaju kako su Rusija i Ukrajina ključni izvoznici kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja. Naime, Ukrajina je četvrti najveći dobavljač hrane za EU i osigurava četvrtinu potrebe za žitaricama i biljnim uljem i skoro polovicu potrebe za kukuruzom.

Strateški je važna opskrba energijom, posebno za poljoprivrednu proizvodnju i prehrambeni sektor. Sve je to dovelo do povećanja cijena glavnih poljoprivrednih inputa. "Kako bi se održala jaka i mirna Europa neophodno je očuvati sigurnost hrane i lance opskrbe. EU donositelji odluka moraju uzeti u obzir ključne sektore, a poljoprivreda je stup autonomije", zaključuju. 


Tagovi

Ukrajinska kriza Poskupljenje Rast cijena Sigurnost hrane Copa Cogeca Michael Scannell


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]