Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradna zaštita
  • 28.09.2021. 12:00

Ulaganja: Preko 4 miliona KM za protivgradnu zaštitu, svake godine

"Činjenica je da u 2021. nismo imali šteta od grada, osim u Bratuncu gdje je postojala zabrana dejstva zbog naleta helikoptera sa tuzlanskog aerodroma", podsjetio je ministar Pašalić.

Foto: Bigstockphoto / Dreamfarmer
  • 93
  • 27
  • 0

Kada je riječ o protivgradnoj zaštiti, Vlada Republike Srpske ulaže znatna finansijska sredstva u modernizaciju "Protivgradne preventive", koja sada ima dva nova savremena radara i više od 80 automatskih protivgradnih stanica, potvrdio je to juče za Srnu, ministar poljoprivrede RS, Boris Pašalić. 

"Proces osavremenjavanja teče i dalje i cilj nam je da sistemom ove zaštite pokrijemo čitavo područje Republike Srpske, ali i da on bude potpuno automatizovan, što bi trebalo biti završeno u nekoliko narednih godina", pojasnio je Pašalić.

Takođe je naglasio da imamo kvalitetan i funkcionalan sistem protivgradne zaštite, za koji Vlada svake godine izdvaja više od četiri miliona KM

Kada je riječ o zemljama u okruženju, ministar poljoprivrede napominje da i one razmišljaju o njegovoj modernizaciji, što samo ukazuje da protivgradna zaštita ima perspektivu i kod nas i da na tome treba raditi. 

Cilj - pokriti 100 odsto teritorije

"Činjenica je da u 2021. nismo imali šteta od grada, osim u Bratuncu gdje je postojala zabrana dejstva zbog naleta helikoptera sa tuzlanskog aerodroma", napomenuo je.

Nagalasio je i da je u planu da se nabavi i jedan protivgradni avion, koji će moći da djeluje u periodima kada postoji zabrana ispaljivanja raketa sa zemlje, a radiće se i dalje na razvoju mreže protivgradnih prizemnih generatora.

Juče isplaćeno više od milion KM za podršku Protivgradnoj preventivi

Iz "Protivgradne preventive" kažu da je sistem protivgradne zaštite krenuo sa radom još davne 1971., kada je djelovao u okviru poljoprivrednog kombinata "Mladen Stojanović" i "Plantaža". 

"Danas imamo jedan savremeni sistem koji pokriva 95 procenata prostora RS, a cilj je da pokrijemo i 100 odsto teritorije. Imamo dva moderna meteorološka radara koja smo 2017. nabavili uz podršku Vlade RS", naveo je dirketor ove firme, Tihomir Dejanović. Takođe je dodao da je od planiranih 230 automatskih protivgradnih lansera, postavljeno 85 na sjevernom branjenom području. 

"Polako završavamo automatizaciju i isključujemo ručne lansere, a cilj nam je da to završimo u narednih godinu i po dana", ocjenio je Dejanović.

Sastavni dio ulaganja u proizvodnju 

Prema njegovim riječima, na branjenom području postoji 350 ručnih i automatskih lansera i 35 protivgradnih prizemnih generatora, te kako očekuje da će u idućoj sezoni na raspolaganju imati i protivgradni avion.

Smatra da je ova sezona odbrane od grada ispod prosjeka, po broju gradonosnih oblaka, ističući pri tom da je ispaljeno oko 660 protivgradnih raketa. 

"Protivgradna sezona još nije završena i spremni smo za djelovanje, a imamo na raspolaganju 2.250 protivgradnih raketa, koje smo na vrijeme nabavili zahvaljujući Vladi RS i nadležnom ministarstvu", naglasio je direktor pomenute firme.

Porodica Milošević uložila 27.000 KM u protivgradnu mrežu

Podsjetimo, kiše, grmljavina, a onda i grad uništili su i mnogo voća u ovoj sezoni. Tek je mali broj poljoprivrednih proizvođača na području Semberije i Majevice svoje zasade zaštitio protivgradnim mrežama. Bez obzira na visoke cijene, većina onih koji žive od voćarstva, ipak planiraju tu vrstu zaštite.

"Što se tiče investicije u protivgradnu mrežu, to je nešto što se smatra sastavnim ulaganjem u savremene voćne zasade, prvenstveno zbog jabuke koja brzo počne da vraća sve uloženo", priča Darko Milošević, voćar iz Tutnjevca.

Značaj protivgradnih mreža nije zanemariv jer one pored preventive od leda, štite voćnjake i od prejakog sunčevog zračenja, visokih temperatura, napada nekih vrsta insekata i pojačavaju iskoristivost pesticida.


Tagovi

Protivgradna zaštita Protivgradne mreže Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić Ulaganja Modernizacija sistema


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete