Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiskalizacija
  • 09.08.2013.

Ulični prodavači na udaru Linića i policije

Za uzvik »luuubenicaaa!« bez obrtnice i računa slijedi prijava Inspektoratu i kazna za remećenje javnog reda i mira zbog bučnog oglašavanja do 700 kuna

  • 479
  • 23
  • 0

Luuubenicaaa, luuubenicaaa, komad samo deset kuna!, uzvikuju i ovoga ljeta svakodnevno ulični prodavači tog sezonskog voća, vozeći ga i prodajući po neprometnijim ulicama i gradskoj periferiji u kombijima, 'tamićima', ali još uvijek poneki, kao prije, i u kolima s upregnutim konjem. Taj se prizor mogao vidjeti u rano, vruće poslijepodne u đakovačkoj Dekerovoj, Pavićevoj i susjednim ulicama. Dok se jedni lubeničari za oglašavanje još služe grlom, drugi koriste zvučnike, megafone... Živopisnosti prizora pridonosi lubeničar u 'atlet-majici', njegov 'osjećaj za marketing', (ne)kondicija upregnutog konja ... No, lubenica lubeničarima sve više ostavlja gorak okus u ustima jer i oni podliježu propisima, registraciji djelatnosti, odnosno prodaje, ali, osim ako prodaju vlastite proizvode, i - Linićevoj fiskalizaciji!

I, ne samo to, zbog buke i glasnog izvikivanja »luuubenicaaa, luuuubenicaaa!«, podliježu i gradskoj Odluci o komunalnom redu prema kojoj je zabranjeno (pre)glasno oglašavanje prodaje voća, povrća, skupljanja sekundarnih sirovina po ulicama bez odobrenja nadležnog gradskog odjela, a zbog toga što to remeti javni red i mir. Dosadašnjem načinu rada lubeničara, koji nisu polagali račune nikome, je odzvonilo. Policija je, doznajemo, od lipnja, intenzivirala nadzor tih prodavača na gradskim prometnicama i tijekom lipnja i srpnja imala 15 takvih postupanja, tj prijava Inspektoratu. O svima koje uoči na njima, a da nemaju registriranu djelatnost, da nemaju obrt, obrtnicu, te o zatečenoj robi policija izvješćuje Državni inspektorat za daljnje postupanje.

Kako doznajemo, među lubeničarima i sličnim prodavačima na cesti vrlo je malo onih s registriranom djelatnošću što znači da većina ne napušta stare navike, da li iz neznanja, ili ignoriranja rada po pravilima. Za narušavanje javnog reda i mira zbog preglasnog oglašavanja prodaje lubenica lubeničaru slijedi i novčana kazna do 700 kuna. Doznajemo kako ima slučajeva da građani zovu policiju i prijavljuju remećenje javnog reda i mira zbog preglasnog uzvikivanja »luuubenicaaa!«, iritantnog poglavito u vrijeme popodnevnog odmora.

I u Poreznoj upravi potvrđuju da i ovaj oblik prodaje, ako nije riječ o prodaji vlastitih proizvoda, podliježe fiskalizaciji. U slučaju ilegalne prodaje, Porezna uprava postupit će po prijavi Državnog inspektorata i(li) komunalnog redarstva tako da ni ovaj oblik prodaje neće izmaknuti poreznicima. Točnije, ako je riječ o malim paušalistima, imaju knjigu računa, oni izdaju pisane račune i oslobođeni su uobičajene procedure fiskalizacije. U suprotnom, ako im promet prelazi okvire malih paušalista, podliježu klasičnoj fiskalizaciji - fiskalnoj blagajni i izdavanju fiskalnog računa. Takva pravila vrijede i za ostali prodavače na cesti poput prodavača ogrjeva.

Autor: Suzana Župan


Izvori

Novi List


Tagovi

Fiskalne blagajne Fiskalizacija Lubenice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]