Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suradnja LAG-ova
  • 22.06.2016. 18:00

Umrežavanje otoka kroz umrežavanje LAG-ova!

Cilj ove mreže je razvoj poljoprivrednog lanca inovacije jačanjem mladih poljoprivrednika te smanjenjem depopulacije.

Foto: LAG
  • 814
  • 98
  • 0

Nacionalno otvaranje projekta HNV Link: "očuvanja poljoprivrede na područjima velike prirodne vrijednosti: učenje, inovacije i znanje" održalo se u Stonu u Kneževom dvoru 07. lipnja 2016. godine na kojem su sudjelovali glavni dionici razvoja znanstvenog, gospodarskog i javnog sektora Splitsko-Dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, ističe Vjera Radović iz LAG-a 5.

Predstavljanje je otvorio predsjednik LAG-a 5 Vjeran Filippi koji je pozdravio sve prisutne te istaknuo: "Okupili smo se da bismo predstavili strateški projekt za našu poljoprivredu i naše otoke koji je povezao LAG 5, LAG Brač i LAG Škoji s Ekonomskim fakultetom u Splitu pod kapom LEADER mreže Hrvatske u misiji očuvanja života i razvoja održive ekonomije na južnodalmatinskim otocima".

Projekt predstavlja temelj za razvoj plave linije i zeleno modre brazde kojim ćemo umrežiti naše otoke, kako međusobno tako i kopnom.

Projekt je financiran kroz prestižni Horizon 2020 program kroz koji je dodijeljeno 16,6 milijuna kuna mreži koja će "premostiti jaz između istraživanja i inovacija" u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnom razvoju.

EU ga proglasila najinovativnijim projektom

Važnost ovog projekta prepoznala je Europska unija koja ga je proglasila najinovativnijim projektom na temu "inovativna, održiva i inkluzivna bioekonomija". Specifičnost i važnost ovog projekta leži u strukturi mreže i partnera koji je tvore. Tematska mreža na temu poljoprivrede na područjima velike prirodne vrijednosti (HNV farming) čini dio Europskog inovacijskog partnerstva za poljoprivrednu produktivnost i održivost (EIP-AGRI) lansirane 2012. godine, a koja čini dio strategije rasta za ovo desetljeće.

EIP-AGRI fokusna skupina, čiji je dio i HNV Link mreža, radi na razvoju i primjeni inovacija u segmentima "bioraznolikosti, usluge eko sustava te funkcionalnosti tla" i "povećanje poljoprivredne produktivnosti, outputi i učinkovitosti resursa". Cilj ove mreže je razvoj poljoprivrednog lanca inovacije jačanjem mladih poljoprivrednika te smanjenjem depopulacije edukacijom, razvojem uske i kontinuirane suradnje svih dionika na poljoprivrednim područjima velike prirodne vrijednosti te razmjenom znanja i iskustava kroz primjere dobre i loše prakse.

Cilj ove mreže je razvoj poljoprivrednog lanca inovacije jačanjem mladih poljoprivrednika te smanjenjem depopulacije.

Ovim projektom u RH će se formirati prva nacionalna višedionička fokusna skupina Europskog inovacijskog partnerstva za poljoprivredu koja će raditi na razvoju i primjeni inovacije na poljoprivrednim područjima velike prirodne vrijednosti LAG-a Škoji, LAG-a Brač i LAG-5 a koje će uključivati predstavnike znanstvenih instituacija, LAG-ova i gospodarstvenika.

Održiv razvoj otočnih ekosustava

Područje učenja "Dalmatinski otoci" (LA Dalmatian Islands) unutar projekta HNV Link predstavlja početak valorizacije i inventarizacije visokovrijednog krškog područja prema LEADER metodologiji koja znači fokusiranost na lokalne potrebe i održivi razvoj na mikrorazini, unutar zatvorenih otočnih ekosustava.

Ovaj projekt je platforma preko koje će se stanovnicima/poljorivrednicima s područja LAG-a 5, LAG-a Škoji i LAG-a Brač omogućiti potpora za razvoj postojećih i implementaciju novih inovacija koje će pridonijeti njihovoj socioekonomskoj održivosti, ali i koje će istodobno biti alati kojima će se očuvati jedna od najvećih razina biološke raznolikosti Europske unije, ističe Radović.

Jačanje otočke poljoprivrede i suradnje!

Partnerstvo koje tvore LAG-ovi, kao primjer institucionalnih inovacija, fakultet kao znanstvena instituacija te JUNP Mljet (dio LAG-a 5) kao predstavnik javnog sektora zadužen za pomirbu socioekonomske i biološke komponente na otoku Mljetu predstavlja primjer transdisciplinarnog i višedioničkog partnerstva u službi inovacija i održivog razvoja na razini RH i EU-a. Projekt južnu Hrvatsku odnosno južnodalmatinske otoke stavlja u europski fokus kao žarište bioraznolikosti i mjesto "zelenih" inovacija, a koji je prepoznat od nadležnih institucija i znanstvene zajednice.

Sve prisutne pozdravio je i predsjednik LAG-a Brač Tonči Sanader, novoosnovanog LAG-a koji se ponosi činjenicom da je jedan od rijetkih otoka koji ima značajnu stočarsku proizvodnju te koji će ovu platformu iskoristiti za daljnji plasman i jačanje otočke poljoprivrede kao i međuotočke suradnje.

Foto: LAG 5


Tagovi

LAG Projekt Dalmacija Poljoprivreda Suradnja Mladi poljoprivrednici Bioraznolikost


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]