Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena gnojiva
  • 04.10.2022. 18:00

UN traži globalno smanjenje cijena gnojiva - problematičan ruski amonijak

Kako bismo spriječili buduću krizu, moramo sniziti cijene gnojiva, izjavila je tajnica Konferencije UN-a o trgovini i razvoju, Rebeca Grynspan

Foto: Depositphotos/iamporpla
  • 362
  • 60
  • 0

Ujedinjeni narodi se zalažu za smanjenje cijena gnojiva kako bi se izbjegla "buduća kriza" u dostupnosti te robe, rekla je visoka dužnosnica UN-a, organizacije koja je uključena u pregovore usmjerene na povećanje izvoza ruskih gnojiva, uključujući amonijak, piše Reuters

Ponavljaju kako je rat u Ukrajini potaknuo globalnu prehrambenu krizu i skok cijena ovih proizvoda.

"Kako bismo spriječili buduću krizu, moramo sniziti cijene gnojiva", rekla je novinarima u Ženevi glavna tajnica Konferencije UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD), Rebeca Grynspan.

Pao izvoz 

Rusija je jedan od najvećih svjetskih dobavljača kalijevih, fosfatnih i dušičnih gnojiva te proizvodi 13 posto ukupne globalne količine. Izvoz ove robe je iz te zemlje u prvoj polovini 2022. pao za sedam posto.

Iako je sporazumom o koridoru žitarica preko Crnog mora, postignutim 22. srpnja dogovoreno da će se ponovo pokrenuti isporuke poljoprivrednih proizvoda iz Rusije, ta zemlja kritizira dokument žaleći se da je njezin izvoz i dalje otežan.

Zatvoren cjevovod za amonijak

Naime, dogovor je uključivao amonijak - ključni sastojak dušičnog gnojiva. Cjevovod koji ga je transportirao iz ruske regije Volga do crnomorske luke Pivdennyi u Ukrajini zatvoren je kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače. UN pokušava posredovati u ponovnom pokretanju tog izvoza.

Ruski amonijak u zamjenu za ratne zarobljenike: Zelenski ima uvjet za isporuku gnojiva

No, u međuvremenu je Rusija krenula u aneksiju ukrajinskih regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižija nakon takozvanog referenduma kojega su Kijev i zapadne vlade osudili kao nezakonit i prisilan. 

Grynspan je odbila komentirati pregovore o amonijaku, opisujući Reutersu situaciju kao "previše osjetljivu". "Moramo to ispraviti i sniziti cijene", zaključila je.


Tagovi

Cijena gnojiva UNCTAD Rebeca Grynspan Ruski amonijak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]