Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 09.04.2020. 14:40

Unatoč upozorenjima, zbog paljenja biljnog otpada sve više požara diljem Hrvatske

Pozivamo građane na dodatan oprez i poštivanje odluka o spaljivanju biljnog otpada. Upozoravamo da će se osoba koja izazove požar iz nehaja kazniti novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna, navode iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica
  • 209
  • 26
  • 0

Unatoč upozorenjima, zbog paljenja biljnog otpada sve je više požara i to na području cijele zemlje, upozorila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Samo na području Ličko-senjske županije od 1. travnja zabilježeno je 49 požara otvorenog prostora, a na intervencijama je sudjelovalo 149 vatrogasaca s 58 vozila. Od početka godina je u ovoj županiji u 297 požara izgorjelo oko 2500 hektara površina. 

Trenutno su aktivni požari na području Brinja (Žuta Lokva - Škamnica, vrh Zarin), Udbine (Podlapača), Gospića (Medak i Vrebac), Otočca i na području Općine Lovinac. U požaru kod Ličkog Osika došlo je do aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava, vjerojatno zaostalih iz razdoblja Domovinskog rata.

"Velike probleme vatrogascima stvara snažan vjetar koji je naglo isušio travu i nisko raslinje te pogoduje širenju požara. Otegotna okolnost je što požari većinom nastaju na teško pristupačnom, nenaseljenom terenu zbog čega vatrogasci dojavu o požaru prime već kad se požar značajnije raširi. Zbog svega navedenog, vatrogasne postrojbe s područja nadležnosti VZŽ Ličko-senjske dobile su naputak za neodobravanje spaljivanja na otvorenom prostoru do 1. lipnja ove godine“, rekao je zapovjednik VZŽ Ličko-senjske Hrvoje Ostović te dodao kako vatrogasci, uz svoj primarni posao, obavljaju i zadatke vezane uz sprječavanje širenja koronavirusa.  

Požari haraju i u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Karlovačkoj županiji

Duže vrijeme i vatrogasci Šibensko-kninske županije bilježe nekoliko požara dnevno. U požaru kod mjesta Danilo Biranj jučer je zahvaćeno oko 6 ha trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. U gašenju požara sudjelovala su 24 vatrogasca s 8 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik te DVD-ova Šibenik, Brodarica-Krapanj, Perković, Zablaće i Grebaštica te jedan protupožarni zrakoplov Canadair. 

Požar između mjesta Srimska Lokva i Kosmača zahvatio je oko 6,5 ha trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 18 vatrogasca sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, JVP Vodice, DVD-a Šibenik, Vodice i Zaton te jedan protupožarni zrakoplov Canadair i jedan zrakoplov Air.tractor. I vatrogasci JVP-a Drniš ugasili su požar otvorenog prostora kod mjesta Koprno-Mrčele, a na požarištu kod mjesta Kakanj djelovao je jedan Canadair i vatrogasci DVD-a Sveti Juraj Kistanje.

Veliki požar na Korčuli: Gori više od 200 hektara borove šume

Nadalje, iz HVZ-a upozoravaju i da na području Splitsko-dalmatinske bilježe požare pa su tako vatrogasci iz JVP-a Sinj i DVD-a Vrlika 8. travnja uz pomoć jednog zrakoplova Canadair  intervenirali na  požaru raslinja na području planine Svilaja kod mjesta Otišić. Opožareno je oko 100 ha niskog raslinja i trave na minski sumnjivom području pa se gašenje odvija uz objekte i prometnice, a ostatak požarišta se nadgleda. 

U saniranju i čuvanju požarišta iznad Smokvice, gdje je požar izbio 5. travnja zbog neopreznog spaljivanja, još uvijek su angažirani su vatrogasci s otoka Korčule.  Aktivan je požar koji je izbio 4. travnja na teško pristupačnom terenu  na području Duboki Dol u blizini Gračaca.

U Karlovačkoj  županiji jučer je kod mjesta Vajin Vrh – Mudrići, opožareno 36 ha trave i niskog raslinja. Na gašenju požara je sudjelovalo 25 vatrogasaca s 4 vatrogasna vozila iz DVD Josipdol i DVD Oštarije. 

"Pozivamo građane na dodatan oprez i poštivanje odluka o spaljivanju biljnog otpada. Upozoravamo da će se soba koja izazove požar iz nehaja kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 kuna do 15.000 kuna. Pridržavajte se osnovnih smjernica protupožarne preventive kako bi smanjili mogućnost nastanka požara. Također, manji broj izlazaka na intervencije za vatrogasce znači manju mogućnost izlaganja koronavirusu“, zaključuje se u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice


Tagovi

Požar Spaljivanje Biljni otpad Šibensko-kninska Splitsko-dalmatinska Karlovačka županija Ličko-senjska 193 Hrvatska vatrogasna zajednica


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]