Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mineralna gnojiva
  • 22.09.2022. 16:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Upitno poslovanje Petrokemije, imamo li dovoljno mineralnog gnojiva za jesensku sjetvu?

Republika Hrvatska, kao najveći pojedinačni vlasnik Petrokemije, mora žurno kreirati model za nastavak proizvodnje, poručio je Davor Žmegač, predsjednik Uprave našeg jedinog proizvođača mineralnog gnojiva.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
  • 2.950
  • 277
  • 0

"Poslovanje jedinog proizvođača mineralnih gnojiva u Republici Hrvatskoj, dovedeno je u pitanje“, rekao je predsjednik Uprave Petrokemije d.d., Davor Žmegač na sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. 

Naglasio je da su u proteklom razdoblju proveli optimizaciju i racionalizaciju, no bez potpore s državne ili europske razine, neće moći nastaviti proizvodnju koja je obustavljena proljetos.

"Republika Hrvatska, kao najveći pojedinačni vlasnik, mora žurno kreirati model za nastavak proizvodnje", istaknuto je na sjednici.

Poslovanje je ugroženo, opisao je Žmegač, zbog energetskog šoka, volatilnosti energetskog tržišta, porasta cijene plina i nesigurnosti njegove opskrbe koji je glavna sirovina i energent za proizvodnju. No, upozorio je i na prisutne netržišne konkurencije u nabavci ovih gnojiva koja se uvoze iz trećim zemalja, a pri tome ne udovoljavaju kriterijima kojima moraju udovoljiti ona proizvedena u Uniji. 

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ivo Milatić, rekao je kako je iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti iznos od 100 milijuna kuna planiran za emisije CO2, kojim bi se trebalo smanjiti opterećenje koje Petrokemija ima u plaćanju emisija za stakleničke plinove, što će povećati njenu konkurentnost. Nakon novelacije Zakona o strateškim robnim zalihama, u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede pristupit će, dodao je, izradi nove bilance, što bi moglo rezultirati uključivanjem mineralnih gnojiva u nju, ukoliko se osiguraju tehničke mogućnosti za njihovo skladištenje. 

Petrokemija pokriva 60 posto potreba hrvatskih poljoprivrednika za ovim gnojivima, istaknuo je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Tugomir Majdak i naveo da su osigurane dovoljne količine za jesensku sjetvu. 

Predsjednica Odbora Marijana Petir smatra da ih je trebalo uvrstiti na popis strateških robnih zaliha te na taj način osigurati ga dovoljno našim poljoprivrednicima, a Petrokemiji omogućiti da premosti ovo teško razdoblje.

Odbor za poljoprivredu pozvao je nadležna državna tijela na osiguranje preduvjeta za opskrbupoljoprivrednika dostatnim količinama po priuštivim cijenama kako bi se pripremili za sjetvu, te svojim aktivnostima poduprli održivost poljoprivredne proizvodnje i sigurnost opskrbe hranom. Smatraju da je važno uspostaviti model kojim bi se osigurao nastavak proizvodnje u Kutini i konkurentnost te tvrtke.

Usvojen je i prijedlog da Odbor od Europske komisije zatraži provođenje aktivnosti kojima bi se na EU razini osigurala potpora europskim tvrtkama za proizvodnju mineralnih gnojiva radi postizanja održivosti poljoprivredne proizvodnje


Tagovi

Odbor za poljoprivredu Petrokemija Mineralna gnojiva Davor Žmegač Marijana Petir Tugomir Majdak Ivo Milatić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.