Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • paljenje strništa
  • 03.07.2021. 16:30

Upozorenje: Zabranjeno spaljivati žetvene ostatke, kazne i do 7.000 KM

Za sve one koji ne budu poštovali ovu odluku, predviđene su kazne u iznosu od stotinu pa do hiljadu KM za fizička lica i od 1.000 do 7.000 KM za pravne subjekte.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 275
  • 412
  • 0

U semberskoj ravnici krenula je sezona žetvenih radova, za koju je karakteristična i učestala pojava požara izazvanih paljenjem žetvenih ostataka pa je gradsko Odjeljenje za inspekcijske poslove izdalo upozorenje povodom toga, stoji u zvaničnom saopštenju Grada Bijeljine. 

Na osnovu Odluke o mjerama zaštite od štete na otvorenom polju i spaljivanja organskih ostataka na obradivom zemljištu ("Službeni glasnik Opštine Bijeljina", broj: 03/07), poljoprivredna inspekcija Odjeljenja za inspekcijske poslove gradske uprave u Bijeljini, obavještava sve poljoprivredne proizvođače da je članom deset navedene Odluke, zabranjeno spaljivanje organskih ostataka nakon žetve usjeva, ali i drugih otpada na poljoprivrednom tlu.

Kazne za poljoprivrednike i do 1.000 KM

Za sve one koji ne budu poštovali ovo upozorenje, predviđene su kazne u iznosu od stotinu pa do hiljadu KM za fizička lica i od 1.000 do 7.000 KM za pravne subjekte, odnosno, 200 do 1.800 KM za odgovornu osobu u pravnom licu.

Gradska uprava apeluje na poljoprivredne proizvođače da poštuju ovu Odluku kako ne bi došlo do negativnih posljedica nastalih spaljivanjem organskih ostataka nakon obavljene žetve.

Takođe, upozoravaju se i građani da budu pažljivi prilikom paljenja vatre na izletištima, kao i da poštuju važeće zabrane i protiv - požarna upozorenja na otvorenom.

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj!

O ovoj temi Agroklub je pisao i ranije uz apel ratarima da ne spaljuju strnjiku. Paljenje strnjišta ne donosi ništa korisno i samo šteti proizvođačima. Zato je važno odmah nakon žetve zaorati biljne ostatke, odnosno obaviti ljuštenje.

Paljenjem ostataka u najvećem broju slučajeva, ugrožavate mikrofloru i faunu u dijelu oraničnog sloja te se na taj način gubi potencijalna organska masa.

Danas se u zemljište vraća vrlo malo organske materije kao što je na primjer stajsko đubrivo. Odnos slame i zrna koje predstavlja prinos je uglavnom 1:1. Računica pokazuje da spaljivanje slame i strništa predstavlja gubitak od oko pet do sedam tona organske mase po hektaru! 


Tagovi

Paljenje strništa Zaoravanje strništa Apel poljoprivrednicima Stajsko đubrivo Biljni ostaci Žetveni ostaci


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete