Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan voda
  • 22.03.2022. 13:00

Upravljanje vodama u BiH: EU uložila 200 miliona eura, projekti još nisu u funkciji

Resorni ministar Šemsudin Dedić kazao je kako očekuje da će primjenom Programa za unapređenje vodnih usluga u FBiH i Metodologije utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga u FBiH, koje je Vlada FBiH usvojila u februaru 2022., biti unaprijeđen sistem vodnih usluga u ovom entitetu

Foto: FMPVŠ
  • 54
  • 3
  • 0

Uspostava odgovarajućeg sistema upravljanja vodnim resursom je apsulutni prioritet Bosne i Hercegovine, istaknuto je danas u Sarajevu u povodu obilježavanja 22. marta - Svjetskog dana voda. Na događaju, koji je organiziralo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, naglašeno je kako je dobar sistem upravljanja važan kako bi voda bila zaštićena i pravilno korištena.

Resorni ministar Šemsudin Dedić rekao je kako očekuje da će primjenom Programa za unapređenje vodnih usluga u FBiH i Metodologije utvrđivanja najniže osnovne cijene, koje je Vlada FBiH usvojila u februaru 2022., biti unaprijeđen ovaj sistem.

"Hvala međunarodnim kreditorima koji su bili aktivni sudionici, davali nam podršku u ovom procesu, a uz podršku federalnog ministarstva, Vlade FBiH i daljeg nastavka saradnje s međunarodnim institucijama, očekujemo da će jedinice lokalne samouprave nastaviti reforme u segmentu vodnih usluga kako bi imali samoodrživ sistem", rekao je Dedić. 

Apsurd ili potreba: Zašto je BiH uvezla 28,5 miliona KM flaširane vode?

Šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero naglasio je da je EU zajedno s partnerima uložila oko 200 miliona eura za poboljšanje infrastrukture i sistema upravljanja vodom u BiH, ali kako neki infrastrukturni projekti, koje su podržali, još nisu u funkciji.

"Nedostaje sveobuhvatan sistem upravljanja, a zaostaje i reforma u sektoru voda", rekao je Ellero.

Prve važne preporuke o problemima u vezi sa vodom i vodnim resursima formulirane su na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama 1977. godine u Argentini. Nakon konferencije UN-a u Rio de Janeiru u decembru 1993., odlučeno je da će se svake godine na ovaj datum širom svijeta obilježavati Dan voda i podsjećati na važnost vode te podizati svijest o više od dvije milijarde ljudi koji nemaju pristup sigurnoj vodi.

Podzemne vode: Učiniti nevidljivo vidljivim - ovogodišnja je tema Svjetskog dana voda

Ove godine u fokusu su podzemne vode, a uz slogan "Učinimo nevidljivo vidljivim" ističe se kolika je njihova važnost. Gotovo sve tekuće slatke vode svijeta su podzemne vode i osnova su snabdijevanja vodom za piće, za sistem odvodnje, poljoprivredu, industriju i ekosisteme. 


Tagovi

Voda Svjetski dan voda Podzemne vode Sistem upravljanja Vodni resurs Šemsudin Dedić Stefano Ellero


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.