Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 18.03.2022. 07:30

Urea u Njemačkoj 1.050 eura po toni: Kupovina gnojiva neisplativa za većinu poljoprivrednika?

Sankcije i zabrane izvoza rezultirale su rastom cijena gnojiva. Sve će ovo imati ogroman utjecaj i na prinose i na kvalitetu novog usjeva

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 5.334
  • 296
  • 0

Astronomske cijene gnojiva, koje su porasle za 200 do 300 eura za tjedan dana, čine ga gotovo neisplativim. Kalcij amonij nitrat (KAS), najvažnije dušično gnojivo za njemačke poljoprivrednike, ovaj je tjedan poskupilo za 210 eura na nevjerovatnih 810 eura po toni, piše Agrarheute.

Cijene uree u tamošnjim uvoznim lukama porasle su za skoro 300 eura na 1.050 eura po toni. Francuska je prijavila povećanje s 300 na 925 eura po toni za 27%-tni amonij nitrat.

Rastu vrijednosti i ostalih, kao što su fosforna i kalijeva. Najvažnije fosforno (DAP) ovaj tjedan iznosi 950 eura po toni, oko 150 eura više nego prije sedam dana. One za kalijeva gnojiva su ponovo porasle za 30 eura na 445 eura po toni.

Poljoprivredni proizvođači su suočeni s eksplozijom troškova što će imati ogroman utjecaj i na prinose i na kvalitetu novog usjeva. U narednom periodu očekuje se lančani rast cijena žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda, zbog čega će se globalna prehrambena kriza sve više pogoršavati.

Razlog nestašica?

Uzrok dramatičnog povećanja cijena u Europi je rat u Ukrajini i izostanak ruskog izvoza amonij nitrata te drugih važnih dušičnih gnojiva na svjetsko tržište. Ekonomske sankcije koje su nametnute Rusiji i zabrana izvoza od strane ove zemlje izazvale su nestašicu. Pored toga i Ukrajina je uvela zabranu izvoza, posebno uree. Strah od nestašice dušičnih i drugih mineralnih gnojiva, kao i važnih energenata za njihovu proizvodnju, posebno ruskog plina, izazvao je ovaj nagli skok kako na europskom tako i na svjetskom tržištu.

Rusija je zabranila izvoz gnojiva (Foto: Depositphotos/bborriss.67)

Istovremeno Yara i Borealis smanjuju proizvodnju. Europski uvoznici iz Sjeverne Afrike i Egipta su prijavili nagli porast prodajnih cijena s 400 na više od 1.000 USD po toni u samo jednom tjednu.

Unatoč izuzetno visokim vrijednostima, u SAD se može primijetiti nagli porast nabave kako bi se osigurale dovoljne zalihe za proljetne radove.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) je navela da je u 2021. godini Rusija bila vodeći izvoznik dušičnih i drugi najveći dobavljač kalijevi i fosfornih gnojiva. Nedavno je i Svein Tore Holsether, šef norveške Yare izjavio da 40 posto europske opskrbe plinom dolazi iz Rusije, koja također osigurava 25 posto "zaliha" dušika, kalija i fosfata.

Europski parlament je u izvješću naveo da EU koristi više od 11 milijuna tona mineralnih dušičnih gnojiva svake godine i da u velikoj mjeri ovisi o Rusiji.

Kupovina gnojiva za poljoprivrednu proizvodnju je postala neisplativa za većinu proizvođača.

Potpora hrvatskim poljoprivrednicima za nabavu gnojiva 

Podsjećamo, i Petrokemija zaustavlja dva pogona. Kako su najavili, planski su krenuli u zaustavljanje proizvodnih kapaciteta pogona Amonijak i Urea, uz zadržavanje u normalnom režimu rada ostalih linija mineralnih gnojiva, a uvjetovano optimizacijom poslovanja i potrebom izvođenja nužnih popravaka koji su odgađani zbog nedostataka rezervnih dijelova u proteklom razdoblju.

"Tvrtka je pravovremeno prije zaustavljanja proizvela dovoljne količine mineralnih gnojiva za sve zaprimljene i odobrene narudžbe, te je u tom smislu isporuka neometana i bit će zadovoljena potražnja za ožujak i sezonu poljoprivrednih radova koja je u tijeku", naveli su. 

Nikad skuplja proljetna sjetva - kako posijati sjeme, a ne gorivo?

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo Nacrt Pravilnika o provedbi Programa potpore male vrijednosti za nabavu mineralnog gnojiva. Vrijedan je 200 milijuna kuna i predviđa se da će obuhvatiti 88 tisuća gospodarstava. 


Tagovi

Gnojivo Nestašica gnojiva Rast cijena Isplativost Cijena gnojiva Ukrajina Rusija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]