Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EK vijesti
  • 13.05.2022. 15:00

Uredba o plodoredu bi mogla biti ukinuta?

Njemački ministar Cem Özdemir lobira kod Evropske komisije da odgodi uredbu o plodoredu kako bi poljoprivrednici mogli uzgajati više pšenice s obzirom na sukob u Ukrajini

Foto: Depositphotos/encrier
  • 69
  • 6
  • 0

Nova svjetska situacija, čini se, mijenja mnoga pravila. Tako njemački ministar Cem Özdemir lobira kod Evropske komisije da odgodi novu uredbu o plodoredu kako bi poljoprivrednici mogli uzgajati više pšenice s obzirom na sukob u Ukrajini, navodi Euroactiv.

Prema novim propisima koji bi se trebali primjenjivati od 2023. godine, poljoprivrednici ne bi smjeli dvije godine zaredom uzgajati isti glavni usjev na istoj oranici. 

No, Özdemir je zatražio da se primjena novih propisa odgodi za godinu dana i istakao da je njegov zahtjev zasnovan na trenutno zategnutom globalnom tržištu žitarica: "Zbog toga lobiram u Briselu da odloži novu šemu plodoreda kako bi naši proizvođači mogli da proizvedu više pšenice." Dodao je da bi takvo ograničenje onemogućilo jesenju sjetvu te žitarice na mnogim površinama.

Samodostatna, ali? 

Poljoprivrednici su uslovljeni poštovanjem Uredbe o plodoredu, poznatijom kao GAEC 7 standard. Ova pravila dozvoljavaju proizvođačima da primaju direktna plaćanja ZPP-a samo ako ispunjavaju set minimalnih zahtjeva.

Proizvodnja pšenice je jedna od strateških grana njemačke poljoprivrede. Ova zemlja nije ovisna o njezinom uvozu i sama podmiruje svoje potrebe za ovom žitaricom. Istovremeno, važan je svjetski izvoznik s tržišnim udjelom od pet posto u 2020. godini.

Stoga ne čudi da je njemački ministar izjavio kako bi odgađanje olakšalo planiranje proizvodnje i sjetvu za domaće uzgajivače i implementaciju poljoprivrednih subvencija EU 2023. godine. 

Stižu kritike

Celia Nyssens iz Evropskog biroa za životnu sredinu (EEB) je izjavila da je to pogrešan prijedlog, jer je poštovanje plodoreda od ključnog značaja za suzbijanje štetočina i zaštitu zemljišta. Smatra da bi zemljište i usjeve trebalo preusmjeriti za proizvodnju hrane za ljude, a ne za bioenergiju ili stočnu hranu.

Proizvođači kukuruza su do sada najviše imali problema s poštovanjem ovih pravila uzgoja. Inicijativu njemačkog ministra je podržalo Udruženje njemačkih poljoprivrednika (DBV). Predsjednik udruženja Joachim Rukwied je rekao da žele nastaviti proizvoditi pšenicu u istom obimu: "Sada očekujemo prijedloge Brisela i Berlina o tome kako riješiti prehrambenu krizu."


Tagovi

Evropska Komisija Evropska uredba Plodored Cem Özdemir Odgađanje pravila Celia Nyssens


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete