Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sistemi za navodnjavanje
  • 10.06.2020. 11:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Uskoro će krenuti sa radom besplatni sistemi za navodnjavanje

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je  da će ove godine biti besplatno navodnjavanje na ovom području. O vodnim akumulacijama, pumpnim stanicama, kao i primarnim cjevovodima, voditi će računa JU Vode Srpske

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 134
  • 12
  • 0

Republika Srpska bi u narednom periodu trebala da dobije Pravilnik o upotrebi sistema za navodnjavanje. U toku je pisanje i usaglašavanje ovog dokumenta, a njegova primjena očekuje se od jula mjeseca. Procjenjuje se da je je vrijednost projekta više od par miliona KM tako da se definisanju i realizaciji treba pristupiti ozbiljno i odgovorno. 

Svaki pojedinačni sistem za navodnjavanje je poseban i jedinstven projekat, za čiju realizaciju su potrebne i određene odredbe o gazdovanju, načinu korištenja, ali i održavanju. Na području Trebinja, u dva ovakva sistema uloženo je oko 15 miliona KM, kako  navodi eKapija

"Trebalo bi da poljoprivrednici plate samo ono što potroše, ne  više od toga. U protivnom može doći do situacije da se isključuje struja samo zbog jedne osobe, koja troši najviše. Ovo pričam iz iskustva", objašnjava Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja. 

Cijena prihvatljiva za poljoprivrednike?!

Kolika će biti cijena potrošene vode, određuje broj korisnika i priključaka. Takođe, grad je osmislio posebnu anketu koja se odnosi na mogućnost potencijalnog priključenja za sisteme poput Trebinjskog polja, na platou Zubaca. 

"Kada je riječ o ovoj ideji, očekujemo da će biti između 300 do 400 domaćinstava koja će biti zainteresovani za korištenje vode za navodnjavanje", kaže Dušan Riđešić, predsjednik UO Udruženja korisnika vode Zubci Trebinje.

Uskoro će biti navodnjavane skoro sve oranice na području Trebinja

Plan je da grad objedini sve zainteresovane potrošače i da će se u skladu sa tim definisati da li će biti jedinstvena cijena za sve korisnike. 

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je  da će ove godine biti besplatno navodnjavanje na ovom području. O vodnim akumulacijama, pumpnim stanicama, kao i primarnim cjevovodima, voditi će računa Javna Ustanova Vode Srpske. 

Sekundarnim mrežama upravlja lokalna samouprava

"Radi se o velikim sistemima, kojima je potrebno upravljati na jednom višem nivou zato što zahtjevaju i velika ulaganja za njihovo održavanje", objasnio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede u Vladi RS. Dodaje da će cijenu potrošene vode određivati troškovi rada samog sistema. 

U toku su pregovori za izgradnju sistema za navodnjavanje i drinskog nasipa

"Postoje sistemi na Zubcima i tu se voda prepumpava dva puta tako da će tu cijena biti veća, ali opet će biti prihvatljiva za većinu poljoprivrednka", navodi Pašalić. Sekundarnom i tercijarnom mrežom, kako kaže ministar, planirano je da upravljaju lokalne samouprave ili udruženja korisnika vode.

Pravilnik bi trebalo da bude usvojen do početka jula.


Tagovi

Sistemi za navodnjavanje Pravilnik Mirko Ćurić Potrošena voda Cijena vode Dušan Riđešić Zainteresovani potrošači Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

66


Glasova: 30

Da 45,5%

Glasova: 25

Ne 37,9%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete