Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • autohtoni proizvod
  • 21.03.2021. 17:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Drvar

Uskoro oznaku geografskog porijekla dobija i Drvarski mućeni džem od drijena

Mućeni džem je izuzetno zdrava poslastica koja je autohtoni proizvod ovog kraja, prepoznatljiv po fantastičnom ukusu i ljekovitosti. Priprema se po tradicionalnoj recepturi.

Foto: Arhiva Dragane Aćić
  • 199
  • 111
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić, održao je u petak sastanak u Banjaluci, sa predstavnicima prerađivača drvarske drenjine, kao i predstavnicima organizacije SWG, u cilju zaštite prehrambenog proizvoda "Drvarski mućeni pekmez od drenjina", stoji u zvaničnom saopštenju Vlade RS.

Pomenuti mućeni pekmez od drenjina dobija se ručnim miješanjem voća nakon pasiranja. Same geografske karakteristike ploda drijena, kao i duga tradicija njegove proizvodnje i karakterističan način obrade ploda u finalni proizvod, omogućavaju da se sačuvaju sve hranjive vrijednosti koje ova voćna vrsta ima.

Započeta procedura zaštite porijekla proizvoda

Na održanom sastanku zaključeno je da je uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske proizvod "Drvarski mućeni pekmez od drenjina" započeo proceduru oznake zaštićenog porijekla ispred Agencije za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine. 

Pored navedenog, tom prilikom je bilo riječi i o daljim aktivnostima i planovima prerađivača drvarske drenjine, ali i realizaciji projekata brendiranja i zaštite geografskog porijekla prerađevina od drijena poput likera ili rakije, a koje Ministarstvo poljoprivrede planira da realizuje u opštini Drvar.

Drvena kašika, puno vremena i strpljenja za savršeni mućeni pekmez od drenjina

Podsjetimo, ukoliko bi se prilikom njegove pripreme koristili mikseri ili neki drugi električni uređaji, mućeni pekmez mijenja sastav, mnogo zapjeni i ne stegne se dovoljno što se negativno odražava na kvalitet.

U pitanju je izuzetno zdrava poslastica koja je autohtoni proizvod ovog kraja, prepoznatljiv po fantastičnom ukusu i ljekovitosti, a priprema se po tradicionalnoj recepturi.

Sajmovi su jedinstvene manifestacije koje omogućavaju malim uzgajivačima da predstave proizvedena dobra. Takođe su i velika šansa za promociju izvornih poljoprivrednih proizvoda i upoznavanja kupaca sa proizvođačima.  


Tagovi

Autohtoni proizvod Boris Pašalić Drvarska drenjina Mućeni pekmez Džem od drijena


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]