Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 2019. godina
  • 01.01.2020. 12:00

Ušli smo u Novu, sjećate li se što je obilježilo Staru?

Idemo se zajedno prisjetiti nekih događanja/priča iz prošle godine. Bilo ih je dakako više, ali ove nekako sumiraju i najbitnije događaje, ali i ono što je privuklo najviše vaše pažnje.  

Foto: Blanka Kufner
  • 329
  • 31
  • 0

Čarobni prosinac je iza nas, ostavili smo u prošlosti i cijelu 2019. godinu. A što je ono što ju je obilježilo? Na političkoj sceni ostali smo bez ministra i dobili ministricu. Prvu u hrvatskoj povijesti jer dosad je to mjesto uvijek bilo rezervirano za "jači" spol. Konoplja više nije toliki bauk - može se u preradi koristiti cijela biljka, poticaji su ponovno krenuli u veljači i studenom, išli su natječaji, poticalo se stočarstvo, uzgoj mandarina i jabuka, a kroz građansku inicijativu "Zasadi drvo, ne budi panj", posadili smo tisuće stabala diljem zemlje.  

Na široj (europskoj) sceni, Velika Britanija i dalje je s nama u EU, a ove godine - i to sad kad Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije, trebao bi biti finaliziran Brexit. Priča ide - sad će i oni shvatiti što znači FT1P (fali ti jedan papir). Vama definitivno želimo da ne manjka niti jedan, da sve svoje želje realizirate, da bude ona: "macilo se, kucilo se, prasilo se...". Idemo se zajedno prisjetiti nekih događanja/priča iz prošle godine. Bilo ih je dakako više, ali ove nekako sumiraju i najbitnije događaje, ali i ono što je privuklo najviše vaše pažnje.  

Uhvaćeni: Noću klali bolesne krave - meso završava na EU tržištu?

Vijest koja je stigla iz Poljske šokirala je europske potrošače. Naime, tajne snimke koje su napravili istraživački novinari televizije Superwizjer, prikazuju kako se iznimno bolesne krave krijumčare u klaonicu u Poljskoj te prodaju s malo ili nimalo veterinarske inspekcije.

Miodrag Orešković: Svinje su mi bile i terapija, teško me pogodio prizor koji sam zatekao

U hajci na divlje svinje stradale - domaće. Miodragu Legi Oreškoviću lovci su u pol bijela dana u Smilčiću ubili rasplodnog nerasta Miška, tri krmače i ranili šest crnih slavonskih svinja.

Čim je diplomirala, Ivona je sama napravila projekt koji je povukao preko milijun kuna

Kada su, iz hobija, počeli uzgajati jagode, roditelji nisu niti slutili da će time odrediti životni put svog sina, ali i kćeri.

Zakon je izmijenjen, sad je moguće koristiti cijelu biljku industrijske konoplje

U Hrvatskoj je 80-tak proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1.000 hektara, a od nje se proizvodi cijeli niz proizvoda. U mnogim segmentima zamjenjuje skuplje i ekološki neprihvatljive sirovine. 

Modernizirao obiteljski OPG, otvorio vlastiti, preveo ga u obrt i - zapošljava

Mladi diplomirani inženjer poljoprivrede Ivan Jemrić prvo je obiteljsko gospodarstvo razvio u moderan OPG, potom otvorio vlastiti koji je lani prerastao u Obrt za poljoprivredu Jemrić. Daljnje poslovanje razvija i uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja.

Ruske sankcije pretvorili u priliku: OPG Anđelić sam mandarini iskrčio put na nova tržišta

Samostalno smo prošli dug i trnovit put, ali na kraju ipak sladak. Naš uspjeh je bio vidjeti osmjehe i zadovoljstvo kupaca koji su nam postavljali pitanja kao što su: Kako mandarina može biti ovako slatka?, kaže Ivan Anđelić. 

Tko je Marija Vučković - prva ministrica poljoprivrede?

Tomislava Tolušića, odlučio je premijer, na čelnom će mjestu Ministarstva poljoprivrede zamijeniti Marija Vučković. 

Zasadi stablo, ne budi panj! Čeka nas velika kolektivna sadnja stabala u Hrvatskoj!

Putem Facebooka, otvaranjem grupe 'Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25., 26. i 27.10.2019.' pokrenuta je hvalevrijedna akcija kojoj se u samo nekoliko dana pridružilo 15-ak tisuća osoba. 

Zbog prijetnje Afričke svinjske kuge i nova pravila za svinjokolju

Uz nadzor domaćih svinja, Ministarstvo poljoprivrede će do 31. prosinca 2019. godine dodatno financijski poticati selektivni odstrel ženskih grla divlje svinje na cijelom području Hrvatske.

U usjev podmetnute bombe, kombajn pri žetvi aktivirao eksploziju!

Netko je općeopasnom radnjom i sredstvom izazvao opasnost za život i imovinu 66-godišnjeg vlasnika, a pod okriljem noći netko je ostavio ručnu bombu u dvorištu obiteljske kuće. Znak upozorenja radi zakupa zemlje?

Strateška vizija razvoja poljoprivrede RH nakon 2020., uključite se u konzultacije!

Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja će poslužiti i kao podloga za programiranje Nacionalnog strateškog plana za ZPP 2021.-2027. kojeg će Ministarstvo samostalno izraditi po završetku pregovora o sljedećem programskom razdoblju na razini EU. 

Poticaji su zamka za pohlepne, ali vjetar u leđa aktivnim poljoprivrednicima

Molim vas da mi pomognete u mojoj misiji (neka nam bude zajednička!) da motiviramo mlade da ostanu u Hrvatskoj, ostanu na selu, odluče se baviti poljoprivredom, iskoriste potencijale koje nam naša zemlja pruža i stvorimo bolju budućnost za sve nas, poziva mladi poljoprivrednik. 

Dragi naši, još jednom Vam sretna Nova godina uz obećanje da ćemo i dalje osluškivati vaše probleme, želje, kritike i pohvale i truditi se biti još bolji. Hvala Vam na povjerenju. 


Tagovi

Nova godina 2019. Događanja Agroklub


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P