Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mineralna gnojiva
  • 06.07.2019. 09:00

Usporen pad potrošnje gnojiva, ali precizna poljoprivreda otvara mogućnosti daljnjeg pada

Cijena dušičnog gnojiva uvelike ovisi o cijeni prirodnog plina, jer to predstavlja 60% do 80% proizvodnih troškova. Za poljoprivredni sektor to povećava njihovu izloženost nestabilnim svjetskim cijenama energije.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 236
  • 17
  • 0

Europska komisija objavila je izvješće o tržištu gnojiva. Fokusirajući se na gospodarski utjecaj i utjecaj gnojiva na okoliš, zaključak je pokazao da se njihova uporaba u EU posljednjih godina stabilizirala. Međutim, usvajanje preciznih poljoprivrednih tehnologija nudi potencijal za učinkovitiju uporabu.

Ekonomske koristi od učinkovitije primjene gnojiva su jasne. Razina cijena gnojiva može imati značajan utjecaj na poljoprivrednike jer čine prosječno 10% troškova potrošnje. Osim toga, cijena dušičnog gnojiva uvelike ovisi o cijeni prirodnog plina, jer to predstavlja 60% do 80% proizvodnih troškova. Za poljoprivredni sektor to povećava njihovu izloženost nestabilnim svjetskim cijenama energije.

90% gnojiva u EU je domaće proizvodnje

U pogledu stope upotrebe, uporaba gnojiva znatno se smanjila tijekom 1990-ih i 2000-tih godina zbog tržišno orijentiranih reformi Zajedničke poljoprivredne politike. Ovo izjednačavanje prvenstveno je posljedica blagog rasta korištenja među državama članicama koje su se nedavno pridružile EU (EU-N13: Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija).

Unatoč tome što je 90% gnojiva u EU domaće proizvodnje, EU je još uvijek neto uvoznik. Većina opskrbe dolazi iz Sjeverne Afrike, Rusije i SAD-a. Fosfatna gnojiva se uvoze u EU iz Maroka i Rusije, a proizvodi s kalijem potječu uglavnom iz Rusije i Bjelorusije, objavila je Europska komisija.

Utjecaj korištenja gnojiva na okoliš je mješovit. Kada se koriste na odgovarajući način, njihova upotreba može povećati proizvodnju biomase, pomoći apsorbirati više ugljičnog dioksida, a istodobno povećati prinose. Ovi povećani prinosi također smanjuju pritisak na zemlju dopuštajući da se proizvodi više hrane na manjem području, što smanjuje emisije. Ipak, prekomjerna uporaba gnojiva može imati negativne učinke. To može dovesti do propuštanja dušika u vodotoke i narušiti ravnotežu okolnih ekosustava.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Upotreba gnojiva Mineralna gnojiva Pad potrošnje Dušik Kalij Fosfor


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.