Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 22.06.2021. 10:00

Usvojen Predlog zakona o uređenju tržišta - koje su najvažnije stavke?

Zakon će počivati na nekoliko stubova, standardi kvaliteta, intervencija na tržištu, tržišne informacije i mere politike sa drugim zemljama.

Foto: Depositphotos/nd3000
  • 457
  • 39
  • 0

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije usvojio je Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji je predložila Vlada Srbije, uz izglasavanje četiri amandmana koji se odnose na oblast proizvodnje vina. Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić je, obrazlažući predlog, ocenio da se prvu put u Srbiji uređuje celo tržište poljoprivrednih proizvoda, prenosi Tanjug.

Dodao je da će Zakon počivati na nekoliko stubova, standardi kvaliteta, intervencija na tržištu, tržišne informacije i mere politike sa drugim zemljama.

"U oblasti standarda će to biti iskorak u pravcu zajedničke poitike sa EU, gde ćemo zaštititi naše poljoprivredne prozvode, obeležiti ih, čime će se proizvođačima pružiti šansa za otvaranje novih tržišta, poboljšanje kvaliteta i ravnopravnu utakmicu na evropskom tržištu," istakao je Katanić.

Šta određuje Zakon?

Ono što se, između ostalog, navodi u Predlogu zakona o uređenju tržišta jeste da mere uređenja obuhvataju: intervencije na tržištu, i to:

  • javnu intervenciju;
  • podršku privatnom skladištenju;
  • posebne interventne mere;
  • posebnu podršku za poljoprivredne proizvode koja se odnosi na: (1) mere podrške poboljšanja prehrambenih navika dece i omladine, gde će se prema ranijim navodima nadležnih iz Ministarstva u školski sistem uvesti obaveza da se deci uz užinu dele mlečni proizvodi i voće da bi se zdravo hranila; (2) operativne programe u sektoru voća i povrća.

Javna intervencija, kako piše u Predlogu zakona obuhvata otkup, skladištenje, odnosno način raspolaganja otkupljenim poljoprivrednim proizvodima i sprovodi se tokom tržišne godine za sledeće poljoprivredne proizvode, i to:

  • u sektoru žitarica, u periodu od 1. novembra tekuće godine do 31. maja naredne godine;
  • u sektoru goveđeg i telećeg mesa - sveže ili rashlađeno meso, tokom cele kalendarske godine;
  • u sektoru mleka i mlečnih proizvoda, u periodu od 1. marta do 30. septembra tekuće godine.

Postupak javne intervencije sprovodi se kada je tržišna cena poljoprivrednih proizvoda niža od referentne cene, a kriterijume za određivanje referentne cene i referentnu cenu utvrđuje Vlada.

Detaljnije o članovima i odrednicama novog zakona možete pročitati u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Zakon o uređenju tržišta Predlog Nenad Katanić Otkup Skladištenje Referentna cena Intervencija na tržištu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...