Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 16.10.2020. 15:00

Uveli nova ograničenja za herbicide na bazi glifosata - među njima i jedan od najpoznatijih

Francuska ima plan da do 2021. godine prekine većinu upotrebe glifosata, a do 2023. potpuno zabrani njegovo korištenje.

Foto: Depositphotos/SimpleFoto
  • 4.845
  • 271
  • 0

Oko glifosata i njegova utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš već se godinama lome koplja, a mnoge države razmišljaju trebaju li ga zabraniti. No, to se čini nemoguće dokle god se ne pronađe njegova alternativa.

Francuska ima plan da do 2021. godine prekine većinu upotrebe glifosata, a do 2023. potpuno zabraniti njegovo korištenje. Tako je ministrica ekološke tranzicije, Barbara Pompili prošlog mjeseca najavila djelomičnu zabranu korištenja ove tvari.

Sada je Francuska agencija za hranu, okoliš i zdravlje te sigurnost na radu (ANSES) najavila neka nova ograničenja za taj kemijski spoj. Naime, u ovoj je zemlji to najčešće korišten herbicid, a zbog moguće zabrane je još 2018. godine njegova prodaja porasla za čak 10%.

Koja su nova ograničenja?

Najpoznatiji herbicid na bazi glifosata je Monsantov Roundup, a njega proizvođači više neće smjeti koristiti. Također, u novoj odluci ANSES-a rečeno je da se on više neće moći primjenjivati za međuredno prskanje između vinove loze i voćaka niti na poljima koja su orana.

Nastavak priče o glifosatu - ipak nije kancerogen?

No, to bi se ipak dopustilo ako bi mehaničko uklanjanje korova bilo nepraktično ili skupo, a također bi bilo dopušteno i na poljoprivrednim gospodarstvima koja izbjegavaju oranje radi očuvanja plodnosti tla, navodi se u priopćenju spomenute agencije.  

Napominju i da će se maksimalna količina odobrenog glifosata godišnje smanjiti za 60% za tretiranje voćnjaka i usjeva te 80% za vinograde.

Već su povukli s tržišta neka sredstva

Ova je agencija već povukla desetke sredstava za suzbijanje korova na bazi te aktivne tvari, a u tijeku je postupak pregleda onih koji su još uvijek na tržištu.

"Neki proizvodi više ne zadovoljavaju nova pravila, a njihovo isključenje s tržišta bi trebalo očekivati tijekom iduće godine", rekla je za reuters voditeljica za tržišna odobrenja u ANSES-u, Marie-Christine de Gudenin.

Što se tiče profesionalne uporabe glifosata na nepoljoprivrednim površinama, poput održavanja željezničkih nasipa, sredstva će i dalje biti dopuštena zbog nedostataka alternativa. Iako takvi slučajevi predstavljaju samo 1,5% upotrebe ove tvari  u Francuskoj.

Dozvolili neonikotinoide kako bi spasili proizvodnju šećerne repe

Podsjećamo, ova je država nedavno dozvolila neonikotinoide za spas proizvodnje šećerne repe. Kako bi izbjegli da se poljoprivrednici, koji su ove godine doživjeli prosječan pad proizvodnje od 15% odluče uzgajati manje ove kulture, vlada je predložila da im se do 1. srpnja 2023. dopušta uporaba te tvari za tretiranje sjemena.


Tagovi

Glifosat Francuska Herbicid Monsanto Zabrana Ograničenja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P