Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otpad
  • 25.02.2021. 18:10
  • Osječko-baranjska, Osijek

Uz deponije, zelene otoke i besplatne usluge odvoza oni i dalje bacaju smeće na tuđe polje?!

Zar je moguće da danas, 2021. godine još postoje neodgovorni pojedinci koji će vlastiti otpad odvesti drugom u "dvorište"?

Foto: Vedran Stapić
  • 977
  • 206
  • 0

Zar i danas nakon uloženih milijardi kuna u brojne deponije, zelene otoke pa i organizirane odvoze otpada koje obavljaju komunalna društva imamo pojedinaca koji će smeće iz vlastitog domaćinstva odvesti pod okriljem mraka na obližnju leniju? Unatoč naporima društva i propisanim visokim novčanim kaznama za neodgovorno ponašanje.

Fotografije koje vidite snimljene su ovih dana nedaleko Osijeka na potezu od svega par kilometara. Primjer kojeg, nažalost, možemo zateći i u drugim mjestima. 

Tužna je činjenica da 2021. godine još postoje oni koji će tuđe polje, u kanal ili šumu odložiti drlog.

"Broj divljih deponija tijekom godina se ne mijenja u značajnom opsegu. Poznate su lokacije na kojima neodgovorni građani na neprihvatljiv i ekološki škodljiv način odbacuju otpad", kažu nam iz osječke komunalne tvrtke Unikom otkrivajući da su samo tijekom 2020. godine odvezli 2.434 kubnih metara otpada sa 16 lokacija koje su tijekom prošle godine čišćene više puta.

Riječ je u konkretnom slučaju o deponijama na Zelenom polju, Ankinom dvoru, Industrijskoj zoni u Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića, S cesti, Pampasu, Josipovcu, Josipovcu kod repetitora, Vukovarskoj cesti kod Karoline, Industrijskoj zoni Nemetin, Sarvašu, Portanovi, Mlinskoj ulici, sanitarnoj zaštitnoj zoni vodocrpilišta Vinogradi, cesti prema ribarskom domu u Josipovcu i Višnjevcu kod nasipa.

Ružan prizor kod Osijeka 

Dakle, 16 lokacija unatoč činjenici da u blizini postoje ukupno četiri reciklažna dvorišta - tri (Retfala, Gornji grad i Jug 2) koja preuzimaju 48 različitih vrsta otpada te reciklažno dvorište za građevinski otpad u Sarvašu. Tu je i mogućnost odlaganja većih količina biootpada na kompostani na biljskoj cesti. Uz to, svaki korisnik usluge ima pravo i na jedan godišnji odvoz glomaznog otpada pred kućnim pragom bez dodatne naknade.

Slične smo prizore mogli vidjeti i na drugim lokalitetima diljem RH, pa se nameće pitanje kako je moguće? Kako je moguće da je netko utovario, dovezao i istovario na nečije polje, umjesto na neku od brojnih lokacija gdje će se neškodljivo ukloniti?! Bez skrivanja, strahovanja od kazne i stvaranja problema drugome. Zagađenje tla, okoliša, problem za usjeve i održavanje ...

"Svako nepropisno zbrinjavanje otpada predstavlja potencijalnu opasnost za okoliš", kažu nam i iz Državnog inspektorata otkrivajući da je odredbom članka 11. stavkom 1. Zakona o održivom gospodarenju otpadom zabranjeno njegovo odbacivanje u okoliš.

Postupanje suprotno toj odredbi Zakona je prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300.000 do 700.000 kn za pravnu osobu, za fizičku osobu-obrtnika u iznosu od 100.000 do 250.000 kn i za fizičku osobu u iznosu od 3.000 do 10.000 kn.

Stare stolice, plastična burad, namještaj ... 

Hrvatske vode, pak, u svom djelokrugu djelatnosti održavaju kanalsku mrežu 3 i 4 reda (detaljne melioracijske građevine) koje između ostalog obuhvaća i uklanjanje komunalnog otpada koji se zatekne u kanalima. U okviru službi imaju i vodočuvarsku službu koja bi, ukoliko na terenu zatekne ili ima spoznaju da je nesavjesni građanin odbacio komunalni ili drugi otpad, istog evidentirala (sačinila zapisnik) i uputila prijavu nadležnim tijelima u čijoj je nadležnosti postupanje pri ovakvim slučajevima (vodopravna inspekcija i komunalna služba nadležne općine).

Područje koje je u nadležnosti jednog vodočuvara je vrlo veliko, stoji u njihovu odgovoru, i slučajnost da se zatekne izvršitelja u odbacivanju komunalnog otpada je vrlo rijetka pojava stoga kod redovitog programa održavanja kanalske mreže moraju predvidjeti dio sredstava za uklanjanja takvog komunalnog ili drugog otpada.

"Svako odbacivanje otpada opasno je za vodu pa tako i za usjeve. Nažalost, pojava nesavjesnog odbacivanja otpada u prirodu je relativno česta pojava i činimo sve što je u našoj nadležnosti kako bismo ga uklonili, a posebno u svrhu normalnog funkcioniranja odvodnje", kažu iz Hrvatskih voda. 

Iz službi pozivaju da se nadležnom komunalnom redaru podnese prijava za nepropisno odbačeni otpad, u ovom slučaju Grada Osijeka. Može i anonimno. 


Fotoprilog


Tagovi

Otpad Prekršaj Neodgovornost Novčane kazne Odlaganje otpada Divlji deponiji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).