Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 04.03.2021. 15:00

Vatrogasci upozoravaju: sve je veći broj požara na otvorenom

Najviše je tako opet gorjelo nisko raslinje, trava i makija, a glavni krivac ponavljaju i upozoravaju vatrogasci je neadekvatno spaljivanje biljnog otpada i neodgovorni postupci pojedinaca.

Foto: HVZ
  • 123
  • 210
  • 0

Prošli tjedan upozorili, no i dalje ih se ne sluša. Operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice i ovaj tjedan je zaprimilo više informacija o požarima otvorenog prostora i objekata u nekoliko županija, nažalost s jednim smrtnim slučajem. 

Najviše je tako opet gorjelo nisko raslinje, trava i makija, a glavni krivac ponavljaju i upozoravaju, je neadekvatno spaljivanje biljnog otpada i neodgovorni postupci pojedinaca.

Najviše požara tako je zabilježeno u Dalmatinskom dijelu, na području Kune Konavoske u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na lokaciji Moseć, Bunardžije – Umljanovići kod Ružića, Strmice iznad Komalića u Šibensko-kninskoj županiji, ponovno u Imotskom ovaj put na području Gornji Vinjani te na teško pristupačnom području otoka Brača, predio Podhumi - Blaca. Također, požar je zabilježen i u unutrašnjosti, na području Bušina i Ćeralije u Virovitičko-podravskoj županiji.

Gorjeli su i stambeni objekti. U Rijeci su vatrogasci zaprimili dojavu o požaru u stanu. Zahvaćena je hrana u posudi te je nastala veća količina dima. Jedna je osoba ozlijeđena udisanjem dima i predana je ekipi HMP. U Đurđenovcu dva stana su potpuno uništena, dok je treći djelomično oštećen. Nažalost, u jednom je smrtno stradala muška osoba.

I dalje na potresom pogođenim područjima

Vatrogasci su još uvijek angažirani na uklanjanju posljedica potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

Prema obrađenim podacima od dana 28. prosinca 2020. do 3. ožujka 2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa kumulativno je sudjelovalo 11.951 vatrogasac sa 3.347 vatrogasnih vozila, a odrađeno je 12.788 intervencija, stoji u priopćenju HVZ-a

Podsjećamo, trava, nisko raslinje, borova šuma, bale sjena te napušten kombajn gorili su prošloga tjedna.

Iz vatrogasne zajednice savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. "Ako se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad“, poručili su.


Tagovi

Požar Spaljivanje biljnog otpada Hrvatska vatrogasna zajednica Trava Raslinje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]