Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 12.05.2021. 18:00

Velika Britanija donosi novi Zakon o dobrobiti životinja, ali i subvencije za stočare

Nakon izlaska iz Europske Unije, britanski parlament uvodi novi Zakon o zaštiti životinja, a farmeri će za dobre uvjete uzgoja dobivati poticaje.

Foto: Depositphotos/dmilovanović
  • 323
  • 185
  • 0

Vlada Velike Britanije danas je (srijeda) je priopćila da će životinje priznati kao živa bića i utvrdila niz mjera za njihovu dobrobit. Reforme će uvesti kroz Zakon o zaštiti životinja, kojim će biti zaštićena stoka i kućni ljubimci u toj zemlji, ali obratit će se pažnja i na uvoz iz inozemstva. Sve je to dio plana nakon Brexita, čime tamošnja vlada želi poboljšati standarde otkako je ta zemlja napustila Europsku uniju.

Što to znači? Prvenstveno će zabraniti izvoz žive stoke za klanje i tov, ali i razmotriti zabranu prodaje pačje i guščje jetre (foie gras) zbog čega su nedavno vrlo glasno reagirale organizacije za zaštitu životinja, piše reuters. Ostale mjere uključuju obvezno mikročipiranje mačaka, mjere protiv krijumčarenja štenaca i uspostavu radne skupine za sprječavanje krađe koje su se za vrijeme pandemije povećale. Također, ljudi neće smjeti držati primate kao kućne ljubimce, a bit će zabranjene i električne ogrlice za dresuru.

Stočarima poticaji

Međutim, uporaba kaveza za perad i boksevi za svinje neće biti izričito zabranjeni, kao što su to tražili pregovarači koji se zalažu za prava životinja. Umjesto toga, ispitat će se njihova uporaba, a poljoprivrednici će dobiti poticaje za poboljšanje zdravlja i dobrobiti kroz budući režim subvencioniranja farmi, piše The Guardian

Dodatni prijedlozi uključuju razmatranje zabrane uvoza lovačkih trofeja ugroženih životinja, okončanje uvoza i izvoza peraja morskog psa i poboljšanje dobrobiti stoke za vrijeme transporta.

"Mi smo nacija ljubitelja životinja i prva smo zemlja na svijetu koja je donijela zakone o njihovoj dobrobiti", izjavio je tamošnji ministar zaštite okoliša, George Eustice rekavši da oni kao neovisna nacija sada mogu ići dalje nego ikad prije i nadograđivati svoje izvrsne rezultate.

"Poštivanje dobrobiti životinja nije pozitivna samo za njih, već će igrati presudnu ulogu u suočavanju s globalnim izazovima očuvanja okoliša i javnog zdravlja kao što su klimatske promjene, rezistencija na antibiotike i prevencija pandemija", poručila je Claire Bass, izvršna direktorica Humane Society International/UK.


Tagovi

Velika Britanija Dobrobit životinja Zaštita životinja Zakon Foie grass Žive životinje Transport Poticaji


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]