Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Granična kontrola
  • 23.06.2020. 15:00

Velika Britanija uvodi graničnu kontrolu po fazama

Od travnja iduće godine svi oni koji uvoze proizvode životinjskog i biljnog podrijetla morat će ispuniti obrazac, a do srpnja treba biti uspostavljena potpuna kontrola na svu robu i trgovce.

Foto: Depositphotos/gogyan
  • 78
  • 5
  • 0

Velika Britanija će po fazama uvoditi graničnu kontrolu na robu iz Europske unije nakon završetka tranzicijskog razdoblja, a sve s ciljem kako bi ublažila udarac tvrtkama koje se ionako već bore s posljedicama koronakrize. 

Tako će od siječnja iduće godine, trgovci koji uvoze standardnu robu, poput odjeće i elektrotehnike svakako morati voditi svu evidenciju, ali će imati mogućnost ispunjavanja carinskih deklaracija čak šest mjeseci. Od travnja svi oni koji uvoze proizvode životinjskog i biljnog podrijetla morat će ispuniti obrazac, a do srpnja, kako piše Reuters, treba biti uspostavljena potpuna kontrola na svu robu i trgovce.

Britanija postavila novi tarifni režim nakon Brexita - štite svoje farmere

Što se tiče samih tarifa, njihovo se plaćanje također može odgoditi sve dok se ne ispuni deklaracija, a svaka tvrtka će morati razmotriti kako obračunati PDV na takvu robu. Također, Vlada je osigurala paket od 50 milijuna funti (oko 450.000.000 kuna) za dodatna zapošljavanja, obuke i novu IT opremu u carinskom sektoru, a izgradit će i nove granične objekte za provođenje provjera.

Ogroman utjecaj pandemije na proizvodnju

Covid-19 imao je ogroman utjecaj na cijeli prehrambeni sektor u Velikoj Britaniji, a brojni poljoprivrednici i trgovci smatraju kako Vlada što prije treba odlučiti na koji način će se kontrole provoditi kako bi se znali pripremiti. 

"Zabrinuti smo zbog procjene Vlade o tome koji će proizvodi i u kojim količinama zahtijevati dodatne inspekcije. Bilo bi nam puno bolje da imamo neki širi dijalog s njima. U potpunosti prihvaćamo stav Velike Britanije u vraćanju suvereniteta i nadamo se kako on neće jako utjecati na nas proizvođače“, rekao je Nigel Jenney, izvršni direktor konzorcija Fresh Produce.

Podsjetimo, Velika Britanija je najavila novi carinski režim nakon Brexita koji će zamijeniti Zajedničku vanjsku tarifu EU (EU CET), zadržavši namete na poljoprivredne proizvode kao što su to janjeće, goveđe i pileće meso. 


Tagovi

Velika Britanija Kontrola Carine Brexit Europska unija Poljoprivredni proizvodi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]