Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veto
  • 18.11.2020. 12:30

Veto na Fond za oporavak i VFO: Mađarska i Poljska blokirat će 1,8 bilijuna EU sredstava?

Blokada Budimpešte i Varšave dovela je 27 članica u slijepu ulicu, bez jasnog puta prema naprijed i povijesnog fonda od 750 milijardi eura kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Zaustavljen je i novi, sedmogodišnji proračun EU-a.

Foto: Depositphotos/stadtratte
  • 725
  • 48
  • 0

Mađarska vlada stavila je veto na plan proračuna unije za 2021. - 2027. i propise potrebne za oporavak fonda. Očekuje se da će se o situaciji i daljnjim koracima u četvrtak razgovarati i na najvišoj razini Europske unije videokonferencijom šefova država i vlada, objavio je mađarski portal portfoli.hu. Uskoro je objavljena informacija kako isto planira napraviti i Poljska. 

Bilo koja članica EU može staviti veto na usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira pa i ovog, na Europskom parlamentu predloženog u svibnju. Podsjetimo, tada je predsjednica Europske komisije, Ursula von Der Leyen, predstavila Fond za oporavak gospodarstva od pandemije virusa Covid-19 vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) u iznosu 1,1 bilijuna eura.

Predstavljena strategija gospodarskog oporavka EU: 15 milijardi eura za poljoprivredu

Razlog zbog kojega su se ove dvije zemlje odlučile na tako drastičan korak je što su pod istragom EU zbog kompromitiranja neovisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija. 

EU u slijepoj ulici?

Kako piše Politico, Mađarska i Poljska su blokriale napredak u finalizaciji paketa zbog protivljenja novom mehanizmu koji bi omogućio EU da ukine sredstva zemljama za koje se utvrdi da krše načela vladavine zakona

Blokada Budimpešte i Varšave dovela je svih 27 članica u slijepu ulicu, bez jasnog puta prema naprijed i povijesnog fonda od 750 milijardi eura kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Pored toga, zaustavljen je i novi, sedmogodišnji proračun EU-a koji bi trebao započeti prvoga dana nove, 2021. godine. 

Od ovakvog scenarija najviše strepe Italija i Španjolska, čija su gospodarstva najviše pogođene pandemijom, ali bi on ujedno naštetio i Mađarskoj i Poljskoj jer su i same primile ogromna europska sredstva i u kojoj pobornici vladajućih stranaka često ovise o europskim subvencijama. 

Što to znači za Hrvatsku? 

Podsjetimo, u srpnju, nakon pet dana maratonskih pregovora u Bruxellesu čelnici zemalja Europske unije postigli su dogovor o planu oporavka EU-a teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1.074 milijarde eura. 

"Usvojili smo budžet za idućih sedam godina. U Hrvatsku donosimo 22 milijarde eura koje su jamstvo brzog gospodarskog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje", napisao je tada premijer Andrej Plenković.  

Plenković: Donosimo 22 milijarde eura za brzi gospodarski oporavak zemlje

"Plan oporavka predstavlja ogroman izazov i pretvara ga u priliku i ulaganje u budućnost. Europski Zeleni plan i digitalizacija pokrenut će radna mjesta i rast, otpornost naših društava i zdravlje okoliša", izjavila je tom prilikom von Der Leyen.

Hrvatska je, poput drugih članica EU u vrlo neizvjesnoj situaciji, a više informacija trebali bismo saznati na sutrašnjoj videokonferenciji šefova država i vlada EU. 


Tagovi

Veto Proračun Pandemija Fond za oporavak Mađarska Poljska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P