Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virus svinjske gripe
  • 06.07.2020. 15:00

Virus svinjske gripe G4 ipak ne može zaraziti ljude i postati pandemijski?

Nakon što su se svjetski mediji raspisali o naučnicima koji su otkrili novi soj virusa svinjske gripe G4 koji ima potencijal pretvoriti se u novu pandemiju i zaraziti ljude, kinesko ministarstvo poljoprivrede opovrgnulo je takve zaključke.

Foto: JumpStory
  • 45
  • 11
  • 0

Kinesko ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova priopćilo je da takozvani soj virusa svinjske gripe G4 nije nov i ne zaražava lako ni ljude ni životinje opovrgavajući studiju objavljenu prije nekoliko nedjelja, a koju su prenijeli brojni svjetski mediji.

Krivo protumačena studija? 

Podsjetimo, studija je upozorila da je novi virus svinjske gripe G4 EA H1N1 zarazan za ljude i životinje te da ima sve karakteristike da postane pandemijski što je potkrijepljeno navodom kako ljudi vjerojatno imaju slab ili nikakav imunitet na njega. Takođe, naučnici su smatrali da treba pažljivo pratiti ljudsku populaciju, a pogotovo radnike na farmama svinja jer se, prema njihovom mišljenju, virus može množiti u ćelijama disajnih puteva kod ljudi.

U Kini otkriven novi soj virusa svinjske gripe - mutira i ima potencijal pandemije?

Međutim, kinesko Ministarstvo poljoprivrede je u subotu, u obraćanju javnosti naglasilo kako su mediji studiju protumačili na pretjeran i način koji se ne zasniva na činjenicama. 

Analiza Ministarstva je zaključila da je uzorkovanje iz sprovedene studije bilo premalo reprezentativno te su joj nedostajali odgovarajući dokazi koji bi pokazali da je soj tog virusa postao dominantan među svinjama.

Autori složni: soj G4 nije nov i ne uzrokuje bolest 

Ministarstvo je zaključke donijelo nakon održavanja sastanka o utjecaju virusa G4 na svinjsku industriju i javno zdravstvo, a učesnici su bili kineski veterinari i virolozi, kao i vodeći autori studije objavljene u američkom Zborniku radova Nacionalne akademije nauka (PNAS).

Svi su se složili da G4 virus nije nov te da ga kontinuirano prati Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i srodne agencije u Kini još od 2011. godine, navodi se u priopćenju u kojem se pozivaju na visokog dužnosnika te organizacije.

Uz to, autori objavljene studije složni su u tome da se ovaj soj virusa na razmnožava u ljudskom tijelu te ne uzrokuje bolest. 


Tagovi

Virus svinjske gripe Potencijalna pandemija Soj virusa Kina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]