Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salmoneloza
  • 09.06.2021. 07:30

Više zaraze salmonelom u Europi - kako spriječiti obolijevanje?

U Njemačkoj je broj prijavljenih slučajeva porastao na više od 20 u šest saveznih država. Čak 300 slučajeva zabilježeno je u europskim zemljama te Kanadi.

Foto: Depositphotos/kapa196628
  • 404
  • 241
  • 0

Posljednjih je mjeseci u nekim europskim zemljama te Kanadi zabilježeno više od 300 slučajeva salmoneloze koji su međusobno povezani. U Velikoj Britaniji je porastao broj slučajeva zaraze zbog pronađene bakterije (Salmonella Enteritidis) u smrznutom pohanom mesu peradi.

Iako se ona ubija dubokim smrzavanjem, ipak može ostati zarazna na nižim temperaturama. Prema EurekAlert-u, u Njemačkoj je broj prijavljenih slučajeva trenutno porastao na više od 20 u šest saveznih država. Prošle je godine u toj zemlji bilo ukupno 10.000 prijavljenih slučajeva, od kojih je većina bila uzrokovana konzumacijom kontaminiranih namirnica.

Infekcije hranom mogu se izbjeći posvećivanjem posebne pozornosti higijeni prilikom pripreme sirove peradi. Zbog mjera poduzetih za suzbijanje pandemije Covid-19, ljudi češće kuhaju kod kuće, a zbog čega koriste praktične proizvode poput smrznute robe.

Kako bi spriječili zarazu, hranu, pogotovo onu koja sadrži sirovo meso peradi treba dobro termički obraditi. "Za djecu i starije rizik od razbolijevanja je veći", upozorava predsjednik njemačkog Saveznog instituta za procjenu rizika (BfR), prof. dr. Andreas Hensel.

Nađena u 5,6 posto uzoraka

Istrage službenih tijela za nadzor hrane pokazuju da sirova perad i njeni nusproizvodi uključujući i smrznute mogu biti kontaminirani patogenima. Naime, 2018. godine ova je bakterija pronađena u 5,6 posto pregledanih uzoraka pilećeg mesa, a Campylobacter u svakom drugom uzorku. Iz tog razloga, BfR potiče poštivanje preporuka o rukovanju te pripremi mesa i proizvoda od peradi.

Istina je da se bakterije poput salmonele i kampilobaktera ubijaju tijekom kuhanja ili pečenja ako se postignu odgovarajuće visoke temperature. No, prijenosom njihovih klica na ruke, kućanski pribor i površine, druga hrana može postati kontaminirana tim patogenima.

Za sigurnost hrane važna je svaka faza prehrambenog lanca - od farme do stola

Budući da se salmonela može razmnožavati u hrani na temperaturama višim od 7°C, poseban je rizik kod jedenja hrane koja se dugo drži u hladnjaku, kao što su salate i deserti.

BfR navodi da se prilikom pripreme sirove peradi treba strogo pridržavati sljedećih općih higijenskih pravila:

  • Sirove proizvode od peradi i drugu hranu treba odvojeno skladištiti i pripremati
  • Svježu perad čuvati na najviše + 4°C i konzumirati do datuma uporabe otisnutog na ambalaži
  • Odmrzavati smrznutu perad bez pakiranja u hladnjaku
  • Pažljivo odložiti ambalažni materijal i vodu koja je nastala odmrzavanjem
  • Ne preporučuje se prati perad, jer voda koja prska može proširiti klice. Zato je bolje izravno ju obraditi ili natapkati papirnatim ručnikom koji treba ispravno zbrinuti
  • Pribor i površine koji su došli u dodir sa sirovim proizvodima od peradi ili vodom za odmrzavanje moraju se temeljito očistiti toplom vodom i deterdžentom za pranje prije daljnje uporabe
  • Dobro očistiti ruke toplom vodom i sapunom između svakog koraka pripreme

Tagovi

Slamoneloza Campylobacter Bakterija Kontaminirana hrana Sigurnost hrane Priprema mesa Sirovo meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]