Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bruxelles
  • 18.02.2020. 15:40
  • Bruxelles, Belgija

Višegodišnji financijski okvir - u očekivanju kompromisa

U iščekivanju post Brexit donošenja višegodišnjeg financijskog okvira EU, neslužbeno se kalkulira raznim brojevima, ali samo je jedno sigurno. Nitko ne zna kako će izgledati konačni kompromis

Foto: Vedran Stapić
  • 807
  • 48
  • 0

Dok medijma dominira tema inauguracije novog predsjednika RH Zorana Milanovića, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u Bruxellesu predsjeda sastankom Vijeća ministara Europske unije za ekonomske i financijske poslove (EcoFin).

Kako aktualne teme briselskih hodnika - suzbijanje pranja novca i crne liste poreznih oaza nisu u fokusu poljoprivrednika, ministra financija smo pitali kakvo je stanje s pripremama proračuna? Naime, čelnici 27 zemalja EU okupit će se koncem tjedna (četvrtak, 20. veljače) na izvanrednom sastanku Europskoga vijeća tijekom kojeg će se tražiti kompromisi definiranja proračuna, odnosno da se poslužimo ovdašnjim riječnikom – višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za period od 2021. do 2027. godine. 

"Dogovor je i obveza svih nas da se u ovom trenutku još uvijek ograničavamo od bilo kakvih komentara. Dobili smo i novi prijedlog, koji će biti tema razgovara i rasprave na Europskom vijeću.“ Nije resorni ministar želio otkriti ništa konkretnih brojeva, a koji će itekako, vrlo skoro, utjecati na količinu novca u domaćoj blagajni.

Donošenje višegodišnjeg financijskog okvira

Očekuju se najkompleksniji pregovori do sada, budući da tema Brexita ostavlja nikada veću rupu u zajedničkoj EU kasi, a zainteresiranih strana i interesa poslovično je mnogo.

Slijede maratonske rasprave, brojni sastanci i burni pregovori. Kuloari govore kako je njemačka kancelarka Angela Merkel prolongirala sve svoje obveze nadolazećeg vikenda, a da se sudionicima sugeriralo i nošenje dodatne odjeće. 

Podsjetimo, u prošlotjednom prijedlogu predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela za kohezijsku je politiku namijenjeno gotovo 7,4 milijarde eura manje od iznosa koji je sugerirala Europska komisija. U tom kontekstu, Hrvatska bi u razdoblju od 2021. do 2027. godine na raspolaganju trebala imati 8,767 milijardi eura, što bi u realnim iznosima bilo 6 posto ili pola milijarde eura manje nego dosad, donosi jučer Euroactiv.

Demografija, poljoprivreda, kohezija?

Premijer Andrej Plenković ispred naših pregovarača izrazio je nadu u postizanje dogovora, uz kompromis između članica koje žele više sredstava za tradicionalne politike - kohezijsku i poljoprivrednu - i onih koje zagovaraju tzv. modernizaciju proračuna, odnosno više sredstava za pitanja klimatskih promjena, sigurnosti, inovacija, digitalnog društva i ekonomije te dr.

Istaknuo je da su u Michelov prijedlog tzv. pregovaračke kutije o novom 7-godišnjem proračunu uvršteni paragrafi 63 i 64 na argumentaciju naših pregovarača. Prvi (63) se bavi demografskim problemima u nizu zemalja članica, odnosno svojevrsnom kompenzacijom pojedinim zemljama koje gube dio stanovništva. 

Drugi paragraf (64) prijedloga odnosi se samo na RH, točnije na 'zemlje članice koje su koristile samo jedan sedmogodišnji financijski okvir'. 

"Na pregovorima u četvrtak nastavit ćemo se boriti za koheziju i poljoprivredu. Nije lak namiriti sve želje, s obzirom da se razlikuju stavovi zemalja koji su najveći kontributori EU proračuna i, primjerice, država iz skupine Prijatelja kohezije - pogotovo imajući na umu odlazak Ujedinjene Kraljevine i time manji iznos sredstava na raspolaganju", zaključio je premijer Plenković.

Vrlo skoro ćemo vidjeti što znači kompromis.


Tagovi

Zdravko Marić Andrej Plenković VFO Charles Michel Angela Merkel


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije